Att surfa på datorn med hjälp av mobilen

Internet är fantastiskt. När du har tillgång till det. Ett smidigt sätt att få tillgång till nätet på datorn eller surfplattan är att koppla ihop den med en telefon. Det här är en enkel guide till hur du gör för att få den kopplingen att funka.

Du är säkert bekant med situationen. Du behöver använda din dator men är fast på okänd mark och har inte tillgång till din sedvanliga nätuppkoppling. I bästa fall finns det ett lokalt stadsnät eller ett kommersiellt alternativ tillgängligt – vilka ofta kräver en krånglig registreringsprocess. Men en enklare lösning finns till hands – bokstavligen! Koppla samman din dator med din telefon och använd telefonens nätverk för att surfa på datorn.

Våra mobiltelefoner fungerar numera till det allra mesta – till och med till att titta på film och spela förhållandevis avancerade spel. Ibland är dock inte mobilen nog, man vill använda sin dator. Det kan handla om att man vill komma åt datorns mer lättanvända tangentbord eller överföra filer som finns på datorn. Det kan också vara så att man föredrar att jobba på datorn, helt enkelt.

Till skillnad från mobilen har de flesta datorer inte möjlighet att koppla upp sig själva på mobilnätet och detta kan försvåra vid de tillfällen då det inte finns ett bra lokalt nät tillgängligt, eller att det nätverk som finns kräver registrering. Kanske är det också så att lokala nät finns – men du är ovillig att göra ditt arbete där av oro för att data inte kan överföras säkert. Om det sistnämnda skriver vi i kursen Hängslen och livrem på nätet. Oavsett så är det bra att ha tillgång till ett nätalternativ och det finns det lyckligtvis genom den egna telefonen.

Att koppla sin dator till sin telefon

Dagens telefoner har internetdelning som standard och de flesta kan åstadkomma detta med ganska få knapptryckningar. Har man väl etablerat en internetdelning en gång är det också lätt att ställa in det så att telefonen ”minns” den delade datorenheten, vilket gör alla påföljande försök att koppla samman enheterna automatiskt. Det rör sig alltså om en arbetsinsats vid ett tillfälle för att sedan ha tillgång till sitt eget nät när man behöver det. Hur gör man då konkret?

Olika mobiler – olika terminologi

I det stora utbudet av mobiler finns det ingen standardiserad terminologi men det bör inte vara så svårt att hitta vad som gäller på just din telefon. Uttryck som Surfzon, Mobil hotspot och dylikt är vanliga men termen Internetdelning tycks vara den vanligaste och det effektivaste sättet att hitta instruktioner kring hur du ska göra med just din mobil. En sökning på ”Internetdelning på Iphone” leder direkt till Apples steg-för-steg-manual Så här ställer du in Internetdelning på din iPhone eller iPad. Samma sak gäller för Androidtelefoner: Dela en mobilanslutning via surfzon eller internetdelning på Android.

Skärmdump från mobiltelefonens inställnings-skärm. Ikon visas för "Surfzon".

Olika metoder för internetdelning

När du väl följer guiderna upptäcker du att det finns flera sätt att koppla samman din dator och telefon:

Skärmdump från mobiltelefon. Rubrik: Välja hur du vill dela internet. Alternativen är: Internetdelning via Wi-Fi, Internetdelning via Bluetooth, och Internetdelning via USB-sladd.

Delning via Wi-Fi och Bluetooth är trådlöst och använder sig av olika tekniker. Internetdelning via USB-sladd kräver just en medhavd sladd och är i detta sammanhang mindre intressant.

Verifiering

Oavsett vilken trådlös metod du använder för att dela krävs en verifieringsprocess. När du följer instruktionerna och aktiverar delning behöver enheterna hitta varandra och du behöver göra ett aktivt godkännande för att du ska kunna koppla upp. Detta påminner mycket om när du kopplar din dator till ett nätverk hemma eller på jobbet. Du behöver öppna din dator eller surfplattas nätverksinformation och leta efter den telefon som nu har delat sitt nät. Detta ser lite olika ut på olika datorer givetvis men om du går in i Inställningar > Wifi så borde du hitta rätt.

Skärmdump från datorns Wi-Fiinställningar. Flera olika tillgängliga nätverk visas. Längst upp är ett nätverk markerat från mobiltelefon med namnet Xperia.

Som ett steg i denna process kan du också oftast kryssa i att enheterna är tillförlitliga och att de ska komma ihåg varandra. Om du sedan i framtiden vill göra en ny internetdelning med hjälp av din telefon kommer din dator att minnas kopplingen och göra anslutningen automatiskt eller åtminstone utan att det krävs en ny verifiering. Tänk dock på att när du skapar ett nätverk av denna sort kan det vara bra att välja ett namn på det som inte lämnar ut någon personlig information eller pekar på någon av dina enheter. För en fördjupning i hur du värnar din personliga integritet i sådana här sammanhang, se Digitekets kurs Mitt digitala jag: Bli smartare än din smarttelefon och värna din personliga integritet.

Skärmdump från datorns Wi-Fiinställningar. Här finns möjlighet att ändra namnet på den surfzon som skapas genom kopplingen till mobilen. Tänk på att inte döpa nätverket till något som kan identifiera dig som person.

Avsluta internetdelning

När du har arbetat klart på din dator är det bara att avsluta internetdelningen på din telefon på samma sätt som du satte på den. Oftast handlar det om att trycka ”av” på din surfzon, din mobila hotspot eller din internetdelning – beroende på vilket uttryck din mobil använder. Skulle du glömma är det sällan någon kris. De flesta mobiler avslutar automatiskt kopplingen när datorn stängs av.

Surfpott

Avslutningsvis: beroende på vilken sorts abonnemang du har till din mobil kan du eventuellt ha en begränsning i mängden data du kan använda. Kom ihåg att den data som du skickar fram och tillbaka på din dator med hjälp av mobilens internetdelning dras på din pott. Det är bra att ha i tankarna när du försvinner bort i Netflix eller World of Warcraft.