Gå direkt till innehållet

Övning: manus besökare

Denna sida vänder sig till dig som ska spela besökaren. Då ni kommer att turas om att spela rollen bör du se till att enbart läsa caset som berör dig när du ska spela rollen.

Case 1: Den nya surfplattan och ljudböcker

Besökare

Du är en äldre person med en ny surfplatta. Du är en ovan användare som har hört talas om att det går att lyssna på böcker på surfplattan på något sätt, och du vill gärna göra det men du vet inte hur man gör eller vad som gäller. Du tycker det är lite läskigt att använda plattan och är rädd för att göra fel. Du skulle hemskt gärna vilja lyssna på någon trevlig bok som man mår lite bra av. Be bibliotekarien att fixa allt åt dig.

Case 2: Konton på sociala medier, internetanvändning

Besökare

Du är en äldre person som på senare tid har blivit mer aktiv online och precis har börjat använda Facebook. Men detta har också lett till att du blivit mer orolig. Du förstår inte riktigt vad Facebook är för något och inte heller hur det hänger ihop med ditt mailkonto, eller Google. Du har fått reda på att om du är på internet sparas viss information om dig, men du vet inte hur eller om du kan ta bort sådant som sparas. Du har också fått reda på att din Facebook-profil kan dyka upp om någon googlar ditt namn, något som du absolut inte vill. Be bibliotekarien förklara hur detta fungerar och försök få hjälp med att ändra sådant du inte är bekväm med.

Case 3: Den nya surfplattan och e-boken

Besökare

Du är en äldre person med en helt ny surfplatta, du är en ovan användare som vill börja låna e-böcker men du vet inte hur man gör eller vad som gäller. Du tycker det är lite läskigt att använda plattan och är rädd för att göra fel. Be bibliotekarien att fixa allt åt dig.

Case 4: Skoluppgift om att skriva om en författare samt låna en av dennes böcker

Besökare

Du är en skolungdom som ska skriva ett arbete om Selma Lagerlöf och läsa en bok av författaren. Du har blivit tillsagd att gå till biblioteket för att få reda på hur du ska göra. Du har hittills mest varit inne på Wikipedia-artikeln om författaren och tycker egentligen att den informationen som står där räcker. Din lärare har sagt något om att det är viktigt att kolla upp källorna i Wikipedia men du vet inte riktigt vad det betyder och tänker att det inte kan vara så noga. Läraren har också sagt till dig att använda Alex författarlexikon för att få reda på information om författaren men du har inte orkat gå in där, och vet inte hur det skulle skilja sig från informationen på Wikipedia. Du vill också låna en bok av Lagerlöf men vet inte vilken du skulle gilla mest.