Så här använder du Perplexity
Perplexity fungerar på ett liknande sätt som många andra AI-tjänster. Du skriver instruktioner till den på ungefär samma vis som du skulle kommunicera med en annan människa. Eftersom Perplexity är en naturlig språkmodell (Natural Language Processing) kan den tolka och i viss mån förstå dina instruktioner och formulera ett svar som låter som att det kommer från en människa.
Det är bra att ha i åtanke när du använder Perplexity att du inte behöver tänka alltför noga på hur du formulerar dina instruktioner eller frågor. Modellen kommer att göra sitt bästa för att förstå dig, och om du inte får det svar du förväntade dig så testar du bara att ställa frågan på ett annat sätt. Efter lite testande kommer du att hitta ett sätt att kommunicera med modellen som fungerar bra för dig. Därför behöver du inledningsvis inte tänka alltför noga på hur du ska formulera dina instruktioner eller frågor.
Instruktionerna och exemplen i denna kurs utgår från webbsidetjänsten, men det är bra att känna till att Perplexity också finns som en app som fungerar på exakt samma sätt. Den ser bara lite annorlunda ut.
Både webbsidan och appen är på engelska, men Perplexity anpassar sig efter vilket språk du använder. Om du skriver dina frågor på engelska kommer du att få svar på engelska. Om du skriver på svenska kommer den att svara tillbaka på svenska. Det finns ingen speciell inställning du behöver göra för detta utan AI-tjänsten anpassar sig automatiskt.
Det första du kommer att se på sidan är ett navigationsfält på vänster sida. Du kan navigera mellan tre olika vyer: Home, Discover och Library. Din startsida är samma som Home och de andra sidorna går vi igenom nedan.
Här är det också bra att notera att du kan logga in på Perplexity. Det gör du genom att skapa ett konto knutet till en e-postadress. Du behöver inte vara inloggad för att använda Perplexity, men om du inte är inloggad kommer inte dina sökningar att sparas mellan dina sessioner.
Det finns också en betalversion av Perplexity som heter Pro. Vi kommer att fokusera på vad du kan få ut av gratisversionen, men i det sista avsnittet kommer jag att ta upp vilka fördelar det finns med betalversionen.
Det du använder huvudsakligen är konversationsfältet på höger sida. I det skriver du din fråga och trycker sedan på Enter eller på symbolen med en pil i högra delen av fältet.
Du kan också välja att avgränsa Perplexitys sökning genom att klicka på Focus och sedan välja mellan sex avgränsningar: Webb, Academic, Math, Writing, Video, Social. Perplexity kommer då att enbart försöka söka källor som matchar din avgränsning. Webb är alltid standardinställningen och innebär en generell sökning på nätet.
Ett alternativt tillvägagångssätt är att ladda upp en fil genom att klicka på Attach. Du kan då ställa frågor om den uppladdade filen, exempelvis ett textdokument eller en bild, och få hjälp av information som är tillgänglig på webben. Exempelvis kan du ladda upp en bild och fråga var bilden har tagits, och sedan kommer Perplexity att tolka bilden genom att söka efter kännetecken och sedan söka på webben för matchande kännetecken på olika platser.
Den sista funktionen är reglaget för Pro. Om man aktiverar Pro så genomför Perplexity en informationssökning med hjälp av lite kraftfullare AI-modeller, såsom GPT-4, och presenterar informationen i en lite längre och bättre strukturerad version. Pro är endast tillgängligt för användare som är inloggade och då i en begränsad skala. En gratisanvändare kan göra 5 Pro Search var fjärde timme. Användare med betalkonto har i nuläget 300 Pro Search per dygn.
När du ställt en fråga genererar Perplexity ett svar som är en översikt av alla olika källor den konsulterat. Vilka källor den använt sig av listas överst och du kan klicka på länkarna för att ta dig till källan för att läsa vidare eller utvärdera dess trovärdighet.
Utdrag ur Perplexitys svar på frågan om vad postmodernism är samt en lista på de källor de använt för att generera svaret.
I sitt svar kommer Perplexity redovisa fotnoter. Fotnoterna visar i vilken del av svaret modellen har använt sig av olika källor. Genom att hålla pekaren över en viss fotnot får du se en länk till källan. Om du klickar på den kommer du till originalkällan.
Efter att du ställt första frågan har du också möjlighet att ställa följdfrågor i konversationsfältet. Perplexity kommer då att utgå ifrån den information som redan finns tillgänglig utifrån de källor den redan sökt upp. Det här kan vara användbart om du inte var helt nöjd med svaret du fick, eller om du kommer på en detalj som inte täcktes i det första svaret. Du kommer också att få förslag på olika följdfrågor du skulle kunna ställa. För att använda någon av de föreslagna följdfrågorna klickar du helt enkelt på plustecknet bredvid frågan.
Om du får till en riktigt bra sökning och du vill dela din informationssökning så finns det möjlighet att kopiera länken till svaret genom att trycka på Share eller dela den vidare via sociala medier.
För användare med betalkonto finns också Rewrite. Det låter dig välja en specifik AI-modell (exempelvis Claude, Grok, Sonar) som omformulerar svaret du fick. Det låter dig se vad olika modeller svarar och låter dig jämföra dem.
Till sist har du också möjligheten att söka på bilder och videor relaterade till din fråga. För att göra det klickar du på plustecknet vid rutorna Search Images eller Search Videos. Det sista alternativet Generate Image är bara tillgängligt för betalkonton.
Nu är det dags att titta på de andra delarna av tjänsten.
På sidan Discover hittar du ett nyhetsflöde där Perplexity samlar information om olika aktuella ämnen, historiska händelser eller intressanta fenomen. Alla artiklarna är skapade på samma vis som när man själv gör en sökning via Perplexity. Om du är inloggad kan du skapa ett personligt flöde baserat på dina preferenser, men det gör inte jättestor skillnad för din upplevelse av Discover.
På sidan Library hamnar alla dina sökningar, OM du är inloggad. Den här funktionen fungerar bara om du har ett konto. Library sparar alla dina senaste sökningar under fliken Threads och du kan återbesöka dem för att kolla upp informationen igen eller ställa ytterligare följdfrågor.
Men den riktigt användbara funktionen är Spaces. Via Spaces kan du samla flera olika sökningar i en gemensam tråd. Du kan lägga till gamla sökningar till en Space du skapat, eller så kan du bara göra alla framtida relaterade sökningar i din skapade samling. När du skapar en ny Space så kan du ge den en kort beskrivning. Du kan också välja att ge den en AI-prompt, alltså en instruktion till den generativa AI-modellen som skapar texten. Om du använder betalversionen kan du också välja vilken AI-modell som ska används för att generera text, och du kan ladda upp egna dokument som ska används som intern referens när text genereras. Du kan på det viset exempelvis ställa frågor till dina uppladdade dokument. Slutligen kan du välja om din samling ska vara privat eller delningsbar.
Svårare än så är det inte. Men hur funkar det här egentligen och är svaren verkligen att lita på? Detta tar vi oss an i nästa del. Häng med!