Gå direkt till innehållet

Internetmuseum – en historisk tillbakablick

Visste du att det finns ett Internetmuseum? Internetstiftelsen bjuder dig där på en resa genom den svenska internethistorien. Vilka var pionjärerna? Vad har vi älskat, hatat och skrattat åt sen det hela började. Ett besök på Internetmuseum får mig att tänka tillbaka till mitten av 1990-talet och min första kontakt med internet.

Internet. Jag minns så väl första gången jag var på nätet. Min familj var inte en av dem som ständigt introducerade ny teknik i vårt hem. Vi var snarare dem som fick VHS när alla köpte DVD-spelare. Jag minns därför väl första mötet med internet under en gymnasielektion i Datorkunskap A år 1996. Vår lärare fick oss att gå ut på World Wide Webb och vi skulle söka efter något på Yahoo. 

-Vadå söka? Vad ska vi leta efter?

-Vad som helst! sa läraren entusiastiskt.

Vi var nonchalanta tonåringar och djupt skeptiska.

Startsidan av Yahoo år 1996.

Läraren visade oss sedan hur vi kunde chatta med varandra. Vi förstod inte riktigt syftet, vi satt ju bredvid varandra! Läraren försökte få oss att förstå att vi kunde chatta med varandra hemifrån. Vissa av oss hade inte datorer, ännu mindre internet och man kunde ju bara ringa varandra om man ville prata! Den stackars läraren sjönk ihop men hon gav inte upp. Under läsåret lärde hon oss att mejla och annat som jag inte längre minns. Jag ska erkänna att jag var måttlig intresserad men fick åtminstone godkänt i kursen. 

Men, hur blev internet till? Hur började det och hur kunde det bli så stort? Internetmuseum bjuder dig på en tillbakablick som ger dig svar på dessa frågor och många flera.  Vill du ha en kort historisk sammanfattning kan du läsa artikeln Sammanfattningen: Den stora berättelsen om internets historia. Du kan där vandra i det digitala museets korridorer och läsa om LOLcats, populära kattmemer, eller varför inte läsa om den sanna historien om “ansiktsburk”, låten med tveksam undertext.

Själv var jag nyfiken på vad Internetmuseumet skulle uppmärksamma för år 2020. Skulle videokonferens, Zoomfika och Teamsmöte dominerar årets historiebeskrivning? Se vad som valdes för år 2020 på Internetmuseum webbsida.

Jag önskar dig en trevlig resa i det förgångna och bjuder dig avslutingsvis på ett av mina första mottagna mejl från min goda vän som satt bredvid mig i datorsalen 1997. Ett mejl jag skrev ut och sparade… man visste ju inte riktigt då om internet faktiskt bara var en fluga eller inte. 

Mejl från april 1997 med rubriken "fakta" skriven i versaler och innehållet: Melany du är ett offer

Mejl från 1997

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.