Gå direkt till innehållet

Handled genom att sitta på händerna

Som digital handledare är det lätt att ta över helt. Med besökarens mobil i handen går det lättare och snabbare att visa och förklara. För att motverka den impulsen har DigidelCenter i Motala myntat ett eget begrepp för handledningen: sitta på händerna-pedagogik.

Susanne Kastbom är IKT-handledare och verksamhetsansvarig på DigidelCenter i Motala. Hon tror att förklaringen till att det ibland är så lätt att ta över besökarens utrustning kan vara tidsbrist, men ibland även ett önskemål från den som söker hjälp.

– Vi som jobbar med detta märkte att vi gång på gång trillade i fällan. Det var då begreppet sitta på händerna-pedagogik myntades. Det är en enkel mening som blir en påminnelse i det dagliga arbetet.

Två kvinnor sitter vid ett bord. Den äldre av dem har en surfplatta framför sig.

Emelie Ekholm stöttar Gunilla Kvissberg, 90 år, på Motala bibliotek så att hon själv kan använda sin padda. Foto: Birgitta Hellman Magnusson

Varför ska man handleda på det sättet?
– Eftersom det ska vara hjälp till självhjälp, så är det viktigt att besökaren själv äger problemet. Handledningen ska göra det möjligt för personen att lösa problemet på egen hand vid kommande tillfällen. Om man tycker att denna metod är svår att följa så är tipset att fysiskt placera händerna mellan ben och stol – och låta dem stanna där!

Susanne Kastbom betonar att det gäller att sätta sig på händerna redan från början. När en person kommer in för att få hjälp med något på sin mobiltelefon, kan handledare be personen att visa hur hen gör. Där det tar stopp gäller det att förklara, utan att ta ifrån personen telefonen.

– Du behöver guida personen endast genom att tala. Man kan säga något om hur en webbsida är uppbyggd. Förklara ord som “hamburgermeny” eller att kontaktuppgifter oftast finns längst ner. Visa några olika webbsidor om det finns tid. Titta på dem tillsammans och upptäck hur de är uppbyggda.

Tanken med att sitta på händerna är förstås att besökaren ska ta kontroll över sitt digitala liv och inte vara beroende av andra. Det gäller också att vara uppmuntrande och ingjuta trygghet.

– Det är en konst som man kanske behöver träna på som handledare. Det är okej att det tar lite tid för personen du hjälper att hitta rätt. Det tar den tid det tar, säger Susanne Kastbom

När ska man använda den här metoden och när ska man inte använda den?
– Den här metoden passar personer som man märker vill kunna själva, och som man tror kan klara det. Det passar kanske inte besökare som kommer in en gång i månaden för ett specifikt ärende vid publika datorer. En månad är lång tid och det kan vara svårt att minnas alla steg. För den målgruppen kan man föreslå att de skriver ner de olika stegen eller fotograferar stegen med sin egen mobiltelefon.

 

Den här artikeln har tidigare publicerats av Digidelnätverket.

Vill du få fler tips och verktyg för hur du kan jobba som digital handledare? Kolla in kursen Problemlösning och handledande samtal. 

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.