Gå direkt till innehållet

Förklara det för mig som om jag vore fem

Varför behöver människor äta många olika typer av mat medan kor kan tillgodogöra sig allt de behöver bara genom att beta gräs? Hur kommer det sig att jag blir utelåst från ett system om jag anger fel lösenord tre gånger medan hackers kan testa miljoner olika lösenord utan att bli utestängda? Hur fungerar egentligen blockchain? Låt mig försöka förklara för dig som om du vore fem år gammal!

På det stora webbforumet Reddit huserar underforumet, subredditen, explainlikeim5 eller förkortat ELI5. Här samlas människor som vill ha svar på frågor av väldigt skild karaktär, alla med förhoppningen att den som svarar ska formulera svaret så enkelt och pedagogiskt så att en femåring hade förstått.

Det här innebär att forumet är en utmärkt utgångspunkt om man som jag vill ha en enkel förklaring av något nytt fenomen. Till exempel så hjälpte forumet mig med att få en uppfattning om vad fenomenet NFT egentligen är (ett sätt att sälja äganderätt till digitala filer, primärt konst). En enkel googling på “explain it like i’m five” och det man är intresserad av brukar ge bra resultat. Framförallt om det på något sätt kretsar kring internet eller teknik på något sätt.

Du kommer inte vara färdiglärd efter en genomläsning av ett antal olika svar, men du kommer troligtvis ha fått ett så bra hum att du lättare till exempel kan ta dig an Wikipediaartikeln om ämnet.

På Reddit kan användarna rösta om ett inlägg bidrar positivt eller negativt till diskussionen, så kallade up- och downvotes. Inlägg med många upvotes presenteras högre upp i flödet och många anstränger sig således för att lämna så bra förklaringar som möjligt. Det finns en tävlingsaspekt som gör att folk försöker skriva så användbara svar som möjligt för den tänkta femåringen. 

Uttrycket “Explain it like I’m five” är inspirerat av ett stycke dialog av Groucho Marx i filmen Duck Soup (Fyra fula fiskar):

“Why a four-year-old child could understand this report! Run out and find me a four-year-old child, I can’t make head or tail of it.

Hur var det med korna då?

Jo, ett av svaren på varför kor överlever på bara gräs är att de har möjlighet att utvinna mer och annorlunda näring från gräs genom deras avancerade magsystem, något vi människor med vår ensamma mage inte förmår.

Puffbild: stillbild på Groucho Marx från filmen Fyra fula fiskar (1933) licensierad enligt Public domain-märke 1.0

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.