Gå direkt till innehållet

Biblioteken i det nya medialandskapet

Biblioteken och medialandskapen var rubriken för Regionbibliotek Västernorrlands digitala fortbildningsdag i februari. Dagen inleddes med ett panelsamtal på temat där Mikaela Zabrodsky Svenska Förläggareföreningen, Karin Linder Svensk biblioteksförening, Thomas Kanger Sveriges Författarförbund och Ann Steiner Uppsala universitet deltog. Peter Björkman, samordnare på Regionbibliotek Västernorrland, var moderator för samtalet.

Paneldeltagarna inledde med sina respektive bilder av nuläget på medieområdet samtidigt som de lyfte en del andra frågor. Bland annat lyftes litteraturens ställning i allmänhet, e-bokens frammarsch och dess påverkan på författarnas ekonomi. Men också möjligheterna för författare att möta sina läsare samt dess påverkan på  biblioteken och bokhandlarna. Är det ett problem eller en möjlighet? Vad kan politiken göra när den nationella biblioteksstrategin inte tas upp till behandling? Hur kan biblioteken på bästa sätt använda sin makt för att påverka medieutvecklingen?

Ann Steiner berättade att ljudbokens stora genomslag i Norden är unik för övriga världen och därför saknas internationell forskning på området. I hennes forskarperspektiv är det av vikt att biblioteken behåller sin särart för att kunna bidra med något utöver den kommersiella marknaden och inte ta upp kampen med till exempel tech-bolagens strömningstjänster.

Panelen var helt enig gällande vilken roll de ser att biblioteken har för litteraturförmedling och läsfrämjande. De ansåg att bibliotekariernas kompetens att lyfta den litteratur som inte ”säljer” sig själv är mycket betydelsefull. Enigheten var också stor om behovet av bibliotekslokalen som arena för författarna och litteraturen.

Storforum är en digital mötesplats och konferensträff kring olika teman, och riktar sig till bibliotekspersonal och aktörer inom litteraturområdet. Storforum arrangeras två gånger per år av Regionbibliotek Västernorrland (Biblioteksutveckling och Litteratur).

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer använda kakor. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mer

Starta video

Carin Collén är bibliotekskonsulent på Regionbibliotek Västernorrland.

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.