Bibblan ritar i Helsingborg

Helsingborgs “Rita digitalt-cirkel” flyttade ut från det fysiska rummet och in på Jitsi. Lotta Lundin berättar mer om den roliga aktiviteten.

Varje måndag håller vi i aktiviteten Rita Digitalt. Vi har använt oss av en webbsida som heter Jitsi Meet, en sida där man kan hålla i videomöten online. Inga konton behövs, utan man skapar ett digitalt rum och alla som har länken till rummet kan ansluta sig till mötet. Detta tyckte vi var smidigt, men också användarvänligt då alla kanske inte kan skaffa ett konto eller har en mejl som de kan använda sig av.

Deltagarna som har varit med på aktiviteten lärde sig fort hur sidan funkade. Vi skapade ett rum och skickade ut länken till dem som vi visste har varit med tidigare, då aktiviteten var fysisk. De fick information samt länk via mejl eller sms. I mejlet/sms:et berättade vi om tidpunkt för den digitala träffen, lite info om vad man ska tänka på när man är med i en online-chat och såklart länken till rummet och lösenordet.

Foto: Lotta Lundin

Under aktiviteten använder vi program/appar som på något sätt är kopplade till att rita och måla. Vi har t.ex. använt oss av Draw.chat, Skribbl.io, två Jackbox-spel som heter Tee K.O och Drawful. Vi använder oss också av sånt som våra deltagare kommer på eller vill testa. Vi vill gärna använda oss av deras förslag på aktiviteter. Detta får dem att känna sig delaktiga, och vi får en aktivitet med ett naturligt flyt.

Förutom detta har vi också en rit-utmaning som vi ger våra deltagare som de kan vara med på. Vi lägger då upp ett inlägg på vår Instagram med information och inspiration. Under aktiviteten berättar vi om utmaningen och hänvisar till Instagram för info. Ungdomarna tycker att det har varit otroligt kul – de ville till och med ha aktiviteten flera gånger i veckan. 😊

Det som blir skillnaden är att man inte träffas fysiskt. Det kräver mer teknik och planering, både från oss och våra deltagare. Man måste vara pedagogisk och gå igenom hur vissa tekniska saker fungerar genom att skriva om det i mejlet/sms:et. Eller använda Jitsi för att berätta och visa hur de fungerar. Men för varje tillfälle så går allt lättare och smidigare. Många av våra deltagare saknade den sociala sammankomsten som den fysiska aktiviteten skapade. Nu när det är digitalt kan de prata och interagera med varandra digitalt istället. Från deltagarna har vi fått höra att detta har varit väldigt uppskattat, och till och med att det har varit lika kul som den fysiska träffen. De har inte känt att det ena är bättre än det andra, utan att båda fyller det sociala behovet.

Vi har märkt att vissa deltagare kan ta mer plats än andra. Kanske gillar vissa att prata väldigt mycket och vissa kanske är mer bekväma med att skriva. Då har vi gjort så att vi har utnyttjat Jitsis verktyg för att skapa en slags balans i gruppdynamiken. Detta genom att skriva med våra deltagare, eller ställa muntliga frågor till vissa deltagare som kanske inte vågar men vill prata. I Jitsi går det t.ex. att skriva privat till de olika medlemmarna i chatten. Då kan man skriva och fråga om hur det går för just den personen, eller säga till om något om det skulle behövas.”