Gå direkt till innehållet

Att tänka på innan du går med i ett socialt nätverk

Organisationen First Drafts råd kring vad man bör tänka på innan man går med i ett nytt socialt media är primärt tänkta för yrkesverksamma journalister och andra som inom sitt yrkesutövande har behov av att vara medlem i olika typer av sociala plattformar. En journalist kan till exempel behöva vara medlem på plattformen Gab där många högerextrema håller till för att få en inblick i den världen. En del av First Drafts råd nedan är kanske inte helt relevanta i mer vardagliga sammanhang, man kanske inte skaffar sig en så kallad burner-telefon för att kolla in det där Clubhouse alla pratar om.

Nya sociala medie-plattformar poppar upp mer eller mindre varje dag och det kan finnas flera anledningar till att du vill gå med, till exempel för att kunna hålla dig ajour inom ramarna för ditt arbete. Det finns dock en del saker som kan vara värda att ta i beaktande innan du registrerar dig på ett nytt socialt medium av jobbmässiga anledningar. 

Nedanstående checklista är en översättning av First Drafts Questions to consider before joining a platform och används med tillstånd. 

1. Vilken personlig information kommer du att dela med dig av på plattformen?

Plattformarna frågar ofta efter en lång lista av personlig information som till exempel namn, telefonnummer, e-postadress, ID, plats man bor på eller till och med andra sociala medier-konto. Försök minimera den personliga information du delar med dig av. I vissa fall kanske det till och med är värt att använda en mer anonym kontantkortstelefon. 

2. Vilken enhetsdata länkas till dig?

Om du är en iOS-användare så kan du se vilken data appar använder för att spåra dig via App Store. Android-användare kan med fördel använda denna guide till telefonintegritet.

3. Har du koll på dina integritetsinställningar i plattformen?

Du kanske blir förvånad över hur mycket av din profil som är publikt tillgänglig för alla att se på dina sociala medier. Klicka till exempel på den lilla ögon-ikonen i Facebook för att se hur din profil ser ut för andra. Se WIRED:s praktiska guide för hur du stänger ner insynen på  dina sociala mediakonton. 

4. Hur presenterar du dig själv på den nya plattformen?

Kommer du beskriva dig själv som forskare, journalist eller bibliotekarie? En del plattformar ställer initieringsfrågor, har du funderat på hur du ska besvara dessa? Om du går med i plattformen av yrkesmässiga skäl rekommenderar First Draft att du för en dialog innan med din chef om eventuella risker för dig och din organisation. Se avsnittet om etiska överväganden i First Drafts “Essential Guide

5. Känner du till vilken typ av innehåll som plattformen tillåter på sidan?

Olika plattformar har olika typer av modereringsregler vad gäller hat, pornografiskt material, grafiskt innehåll, misinformation och så vidare. Se till så att du är mentalt förberedd inför vad du kan komma att mötas av. 

6. Känner du till vad säkerhetsexperter säger om plattformen?

Kopiera och klistra in nedanstående booleanska sökfråga i Google eller Twitter för att bli uppdaterad på vad människor säger om integritet och säkerhet på plattformen. Byt ut “whatsapp” mot plattformen i fråga. 

whatsapp AND (privacy OR security OR data)

7. Har du tänkt på vad det innebär att delta i sammanhanget?

Du kommer genom att delta på plattformen bidra till dess statistik i form av sidbesök, appnedladdningar och totala användare av tjänsten. Vad är värdet av att du också bidrar till detta? Finns det andra sätt du kan få tag på samma information? Finns det andra som redan är där som du istället skulle kunna prata med?

8. Vad ska du göra med det du hittar?

Planerar du att sprida saker du hittar på plattformen? Tänk på konsekvenserna av att du förstärker och sprider något samt källornas integritet och säkerhet. 

Oavsett varför du väljer att bli medlem i en sociala medie-plattform är det bra att vara uppdaterad kring hur de hanterar dina personuppgifter och på så sätt kunna göra mer informerade val om hur mycket du väljer att dela med sig av!

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.