Hoppa direkt till sökresultat Gå direkt till innehållet

Filtrera

Taggar

Innehållstyp

Form

Format

Tidsåtgång

Information och internet
5-30 min

ChatGPT – en lärare att ställa dumma frågor till

Artikel

Trots att ChatGPT ofta beskrivs som opålitligt används det till att söka information. I masteruppsatsen "Information i sammanflätning och förändring: Ungdomars informationssökning med ChatGPT" beskrivs hur ChatGPT:s inträde i ungdomars informationspraktiker i förlängningen har lett till både förändringar i hur ungdomarna använder Google och hur de granskar fakta. Samtidigt kan den nya information som genereras ha konsekvenser för informationslandskapet i stort.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Tyst bokcirkel – enkelt och kravlöst

Artikel

En helt prestige- och prestationslös bokcirkel där man läser det man vill, och pratar om det man läst med andra, om man vill. Kan det vara något för folkbiblioteket? Ja, det menar Simon Lundin som tillsammans med två kollegor håller i en tyst bokcirkel på Malmö stadsbibliotek.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Läsfabriken, Sagoglitter och Barnens bibliotek

Artikel

Hur kan folkbibliotek arbeta med barnrätt i praktiken? Det är temat för en webbinarieserie som Digiteket arrangerar tillsammans med ett antal regionala biblioteksverksamheter. Utvärdera mer med barn och räds inte för att släppa på den egna kontrollen – så löd två råd från de inbjudna gästerna vid det första tillfället. För att möjliggöra för personal på folkbibliotek att utveckla sitt barnrättsarbete samarbetar några regionala biblioteksverksamheter med att arrangera en serie webbinarier på olika teman tillsammans med Digiteket: Barnrätt i praktiken. Under hösten 2024 sker samarbetet med Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Uppsala och Västra Götalandsregionen. Under 2025 är tanken att webbinarieserien ska fortsätta med andra regioner.    Mot bakgrund av Kulturrådets satsning Läsfrämjandelyft för folkbibliotek har höstens två tillfällen temat läsfrämjande barnrättsarbete. Detta första ...

Språkutveckling och läsförmåga
5-30 min

Tillgänglig läsning – från A till Ö

Artikel

AKK, Bliss, Daisy eller Äppelhylla – det finns gott om akronymer och kluriga benämningar som används inom bibliotekens arbete med tillgänglig läsning. Men vad betyder de egentligen? I den här ordlistan har Digiteket samlat några begrepp för olika kommunikationsstöd, medieformat, tekniska hjälpmedel och bibliotekstjänster som är bra att känna till.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Virala trender väcker läslust hos ungdomar i norr

Artikel

Fyra norrbottniska kommuner har samarbetat i ett projekt för att främja läsning hos ungdomar med hjälp av digitala verktyg. Detta har lett framtill bland annat VR-upplevelser, Booktok, miniatyrböcker, AI-mordgåtor och en epa-bokklubb. I denna artikel berättar två av deltagarna i projektet om hur det gick och vilka lärdomar de fått med sig.

Organisation och omvärld
5-30 min

Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap – ett forskningsprojekt om politisk påverkan

Artikel

Forskningsprojektet "Folkbiblioteken i ett förändrat politiskt landskap" har under flera års tid undersökt hur folkbibliotekens uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling påverkas när synen på vad demokrati egentligen är ifrågasätts. I denna artikel berättar forskarna mer om politisk påverkan på folkbibliotek och vilka slutsatser de kom fram till under projektets gång.

Litteratur och litteraturförmedling
5-30 min

Bokkunskap del 1: ISBN – I Siffrornas Briljanta Nummervärld

Kurs

I denna kurs undersöker vi siffersystemet som många i bok- och biblioteksvärlden använder sig av dagligen men som inte så många vet historien bakom: ISBN. Men vad står de olika siffrorna för? Vad är skillnaden på ISBN-13 och ISBN-10? Och varför har inte 70 år gamla böcker något ISBN?

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 7 – Skapa, nå ut och påverka!

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Nätet har öppnat för många nya möjligheter att uttrycka sig, dela sina åsikter och vara med och påverka samhället. Den här kursen ger dig kunskap om hur man kan nå ut till andra, vara med i samhällsdebatten och göra skillnad.

Litteratur och litteraturförmedling
5-30 min

Digitala böcker på folkbibliotek – en interaktiv visualisering

Artikel

Följ den digitala biblioteksbokens väg, från författare till biblioteksanvändare!

Litteratur och litteraturförmedling
5-30 min

Digitala böcker på folkbibliotek – hur funkar det egentligen?

Artikel

Hur kommer det sig att folkbibliotekens e-boks-utbud ser så olika ut hos olika bibliotek fastän många delar samma distributör och tekniska gränssnitt? Vilka möjligheter finns för bibliotek att själva påverka för att kunna erbjuda en bättre biblioteksanpassad och användarvänlig tjänst? För att förstå detta och andra klurigheter har Biblioteksutveckling Sörmland tillsammans med bibliotekspersonal i regionen arbetat fram en visuell ekologi för digitala böcker. Digiteket har ställt några frågor till Jessica Malmström, biblioteksutvecklare på region Sörmland, och Anna Corlin, bibliotekarie i Strängnäs, om den nya visualiseringen. Varför behövs en visuell ekologi för digitala böcker på folkbibliotek? – Vi upplever själva att det är svårt att på djupet förstå hur system och aktörer hänger ihop. Flödet för den digitala boken i bibliotekssystemet är komplext. Både när det ...

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 6 – Få koll på sociala medier

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Sociala medier kan vara svåra att navigera för den som inte är har erfarenhet av dem. Denna kurs ger dig en introduktion till de vanligaste sociala medier-plattformarna och hur de fungerar.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 5 – Så granskar du bild och video

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Bilder och videor spelar ofta på våra känslor mycket mer än vad text gör. Denna kurs hjälper dig att källgranska bilder och videor på nätet.

Demokrati och delaktighet
5-30 min

Reflekterande skrivande – att skriva för livet

Artikel

Hur kan folkbibliotek arbeta för att motverka psykisk ohälsa? Reflekterande skrivande är en biblioterapeutisk metod som syftar till att stärka människors självkänsla och självförståelse. Det är ett läkande skrivande som rymmer en stor demokratisk potential, menar Anna-Lova Rosell, som nyligen skrivit en rapport om metoden.

Språkutveckling och läsförmåga
5-30 min

Resursbibliotek för minoritetsspråket jiddisch –Bikher, bibliotekn un yidishe kultur (ביכער, די ביבליאטעקן און יידישע קולטור)

Artikel

Det finns fem olika resursbibliotek för de olika minoritetsspråken. Digiteket träffade två av medarbetarna på Judiska biblioteket i Stockholm, som är resursbibliotek för minoritetsspråket jiddisch, för att ta reda på mer om språket och hur biblioteken kan jobba för att lyfta fram jiddisch och judisk kultur.

Språkutveckling och läsförmåga
5-30 min

Teckenspråk, tillgänglighet och turkosa hyllor – en intervju med Desirée Stensdotter

Artikel

Desirée Stensdotter, som är utbildad teckenspråks- och dövblindtolk, har på flera sätt arbetat med att utveckla tillgänglighetsarbetet både i Piteå där hon jobbar men även i hela Norrbotten. I den här intervjun ger hon sina bästa tips för bibliotek som vill jobba mer med tillgänglighet och berättar även om hur det kom sig att hon började spela in boktips på teckenspråk och så småningom även var med och tog fram en turkos hylla och en Funkisverktygslåda till biblioteket.

Information och internet
5-30 min

Upphovsrätt och AI: Skapar du med AI eller skapar AI åt dig?

Artikel

I och med generativ AI:s stora genomslag och att du nu med några knapptryck kan skapa bilder, böcker, poesi, musik och mycket annat uppstår frågan om du har upphovsrätt till det algoritmerna skapat. Digiteket tipsar om två aktuella resurser i ämnet och sammanfattar i huvuddrag kunskapsläget i denna komplexa fråga.

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Bokfikor – för ökad läslust i samarbete mellan skol- och folkbibliotek

Artikel

I Kävlinge kommun har man mångårig erfarenhet av samverkan mellan folk- och skolbibliotek. Med åren har den fördjupats och utökats och erfarenheten från bibliotekarierna visar att man med små medel kan få till långvariga och hållbara samarbetsstrukturer som samtidigt inte slukar all ens tid.

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Vetenskap mot missinformation – En konferensrapport

Artikel

I mitten av april bevistade jag en tredagarskonferens i Uppsala. Forskare som arbetar med frågor kring desinformation, kunskapsmotstånd, medielandskapet, kritiskt tänkande och liknande, diskuterade aktuell forskning i dessa ämnen. Det var spännande, aktuellt och man fick med sig många intressanta infallsvinklar och lästips. Denna MIK-utsikt blir något så ovanligt som en konferensrapport, med nedslag i de tre dagarnas imponerande innehåll.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 4 – Metoderna som hjälper dig att granska källor

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Det kan vara svårt att veta vilken information som är tillförlitlig på nätet. Denna lektion hjälper dig att bli en bättre faktagranskare, förklarar vad algoritmer är och hur de fungerar samt lär dig avslöja bluffmakare i sociala medier.

Organisation och omvärld
5-30 min

”Kan du hjälpa mig skriva ut det här?” – en kartläggning av bibliotekens digitala vardag 

Artikel

Digitalisering presenteras ofta som lösningen på stora problem i samhället. Samtidigt har digital självservice skapat nya behov av stöd. Bibliotek runt om i landet beskriver skrivaren som en besvärlig tidstjuv och det är tydligt att nya digitala samhällshinder skapas på väg mot målet att göra det bästa av digitaliseringens möjligheter. Genom åren har en fråga vuxit fram inom Digidelnätverket: Går det att se mönster och bygga insikter om digitala samhällshinder genom att, via bibliotekspersonalen, samla in besökarnas frågor?   Under maj och juni 2024 genomförs en gemensam registrering av allmänhetens frågor som är relaterade till digital vardag. Statistikinsamlingen sker via en enkät som administreras av samordningsfunktionen för Digidelnätverket. Det är första gången som den här typen av frågor samlas in brett i Sverige. Alla bibliotek är ...

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Småländska sagor – allas sagor

Artikel

I projektet Småländska sagor – allas sagor utforskar tre olika folkbibliotek, Berättarnätet Kronoberg och Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg hur man kan arbeta läsfrämjande genom berättande och sagor för målgruppen barn ochunga (och i vissa fall även vuxna) med funktionsnedsättningar. Projektet handlar om att utforska berättelsen som sådan och att genom olika uttryck uppleva den småländska sagan.  

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 3 – Upptäck desinformation och konspirationsteorier

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att känna igen desinformation och konspirationsteorier och hur du kan hjälpa till att stoppa spridning av falsk information.

Språkutveckling och läsförmåga
5-30 min

Mångspråk och minoritetsspråk – att främja läsning för alla

Artikel

Denna artikel syftar till att förmedla en samlad bild, i den mån det går, av de kunskaper som finns att tillgå när det gäller mångspråksarbete och läsfrämjande riktat mot barn och ungdom med annat modersmål än svenska eller med anknytning till de nationella minoriteterna.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 2 – Så hittar du trovärdiga nyheter

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Digitaliseringen har förändrat hur vi konsumerar nyheter. Denna kurs hjälper dig att skräddarsy ditt eget nyhetsflöde och lär dig att hitta och ta del av olika nyhetskällor på nätet.