MIK-utsikten
MIK-utsikten är namnet på en artikelserie på Digiteket som uppdateras regelbundet, fylld med omvärldsbevakning inom MIK-området. Bakom artiklarna står Mathias Cederholm som är utbildare och researcher i MIK och digital källkritik vid Alle fonti HB. Han är också gästlärare vid Lunds universitet och administratör för Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”.
Puffbild: Warwick Castle, England (1857) av Jasper Francis Cropsey, PD
MIK-utsikten: Nytt om AI, Youtube, missinformation och konspirationsteorier
I denna MIK-utsikt tar Mathias Cederholm upp en ny våg av AI-tjänster samt YouTubes roll i spridningen av konspirationsteorier. Forskningsläget kring bekämpning av missinformation på nätet diskuteras, parallellt med lärdomar från "infodemin" under covid-19. Tips: Missa inte Naomi Kleins senaste boksläpp.
MIK-utsikten: Boken Foolproof, nytt om konspirationsteorier och lite om AI-hjälp
Denna instans av MIK-utsikten lyfter nya boken Foolproof, som är oundgänglig ifall man är intresserad av frågan varför människor faller för missinformation och vad man kan göra åt det. Dessutom uppmärksammas en ny metastudie om hur man kan hjälpa människor att undvika falla för konspirationsteorier, samt en del exempel på intressanta nya MIK-relaterade hjälpmedel i den snabbt växande AI-djungeln och arbetet med en AI-lag i EU. För dem som är intresserade av problem kring missinformation, varför vi faller för ”fake news” och olika sätt att försöka hjälpa oss att undvika detta, så kan man nog redan säga att årets bok har kommit. Psykologen Sander van der Lindens bok Foolproof: Why Misinformation Infects Our Minds and How to Build Immunity kom ut i början av våren ...
MIK-utsikten: Kan man lita på Wikipedia?
Det går inte att komma ifrån att Wikipedia i stora delar av världen är en oerhört strategisk resurs i dagens digitala informationslandskap. Hur man kan använda Wikipedia bör därför ses som en självklar pusselbit av medie- och informationskunnighet. Det skriver Mathias Cederholm i artikelserien MIK-utsikten.
MIK-utsikten: Hur kan man navigera i det sociala medier-kaoset som följer på terror och krig?
I denna MIK-utsikt tar jag upp några aspekter på problem i vår digitala informationsvärld i anslutning till de förfärliga händelserna i Israel/Gaza. Sedan följer en rad nya iakttagelser från AI-fronten, samt en liten koll på vaccinmotståndare som sprider konstigheter om WHO.
MIK-utsikten: Vetenskap mot missinformation – En konferensrapport
I mitten av april bevistade jag en tredagarskonferens i Uppsala. Forskare som arbetar med frågor kring desinformation, kunskapsmotstånd, medielandskapet, kritiskt tänkande och liknande, diskuterade aktuell forskning i dessa ämnen. Det var spännande, aktuellt och man fick med sig många intressanta infallsvinklar och lästips. Denna MIK-utsikt blir något så ovanligt som en konferensrapport, med nedslag i de tre dagarnas imponerande innehåll.
MIK-utsikten: Supervalår, faktagranskning och MIK
EU-valet närmar sig, och med det frågor kring påverkan och desinformation. EU-kommissionen ställer nya intressanta krav på sociala medier-plattformarna. Kan de exempelvis göra sina algoritmer mer politiskt balanserade? Det har lanserats en europeisk faktagranskningsdatabas inför valet. Denna MIK-utsikt tar även upp en ny svensk satsning på MIK och frågan om AI-kunnighet i en snabbt föränderlig tid.