Gå direkt till innehållet

MIK-utsikten

MIK-utsikten är namnet på en artikelserie på Digiteket som uppdateras regelbundet, fylld med omvärldsbevakning inom MIK-området. Bakom artiklarna står Mathias Cederholm som är utbildare och researcher i MIK och digital källkritik vid Alle fonti HB. Han är också gästlärare vid Lunds universitet och administratör för Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”. Toppbild: Warwick Castle, England (1857) av Jasper Francis Cropsey, PD.

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Nytt om AI, Youtube, missinformation och konspirationsteorier

Artikel

I denna MIK-utsikt tar Mathias Cederholm upp en ny våg av AI-tjänster samt YouTubes roll i spridningen av konspirationsteorier. Forskningsläget kring bekämpning av missinformation på nätet diskuteras, parallellt med lärdomar från "infodemin" under covid-19. Tips: Missa inte Naomi Kleins senaste boksläpp.

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Boken Foolproof, nytt om konspirationsteorier och lite om AI-hjälp

Artikel

Denna instans av MIK-utsikten lyfter nya boken Foolproof, som är oundgänglig ifall man är intresserad av frågan varför människor faller för missinformation och vad man kan göra åt det. Dessutom uppmärksammas en ny metastudie om hur man kan hjälpa människor att undvika falla för konspirationsteorier, samt en del exempel på intressanta nya MIK-relaterade hjälpmedel i den snabbt växande AI-djungeln och arbetet med en AI-lag i EU. För dem som är intresserade av problem kring missinformation, varför vi faller för ”fake news” och olika sätt att försöka hjälpa oss att undvika detta, så kan man nog redan säga att årets bok har kommit. Psykologen Sander van der Lindens bok Foolproof: Why Misinformation Infects Our Minds and How to Build Immunity kom ut i början av våren ...

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: En verktygslåda för skärpt medie- och informationskunnighet

Artikel

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Guider för en faktagranskande folkrörelse

Artikel

Information och internet
30-60 min

MIK-utsikten: Kan man lita på Wikipedia?

Artikel

Information och internet
5 min

MIK-utsikten: MIK-veckan samt Musk, Twitter och Mastodon

Artikel

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Nya perspektiv inom digital informationskunnighet

Artikel

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Hur kan man navigera i det sociala medier-kaoset som följer på terror och krig?

Artikel

I denna MIK-utsikt tar jag upp några aspekter på problem i vår digitala informationsvärld i anslutning till de förfärliga händelserna i Israel/Gaza. Sedan följer en rad nya iakttagelser från AI-fronten, samt en liten koll på vaccinmotståndare som sprider konstigheter om WHO.

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Propaganda under det pågående informationskriget – samma gamla, men ändå inte

Artikel

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Vetenskap mot missinformation – En konferensrapport

Artikel

I mitten av april bevistade jag en tredagarskonferens i Uppsala. Forskare som arbetar med frågor kring desinformation, kunskapsmotstånd, medielandskapet, kritiskt tänkande och liknande, diskuterade aktuell forskning i dessa ämnen. Det var spännande, aktuellt och man fick med sig många intressanta infallsvinklar och lästips. Denna MIK-utsikt blir något så ovanligt som en konferensrapport, med nedslag i de tre dagarnas imponerande innehåll.

Information och internet
5-30 min

MIK-utsikten: Supervalår, faktagranskning och MIK

Artikel

EU-valet närmar sig, och med det frågor kring påverkan och desinformation. EU-kommissionen ställer nya intressanta krav på sociala medier-plattformarna. Kan de exempelvis göra sina algoritmer mer politiskt balanserade? Det har lanserats en europeisk faktagranskningsdatabas inför valet. Denna MIK-utsikt tar även upp en ny svensk satsning på MIK och frågan om AI-kunnighet i en snabbt föränderlig tid.