Gå direkt till innehållet

Bibliotekstjänster

Kanske har någon haft en snilleblixt i Bromölla, en strålande bra idé i Flen eller utvecklat en finurlig bibliotekstjänst i Arvidsjaur? Digiteket samlar här goda exempel och inspiration från vårt avlånga land.

Språkutveckling och läsförmåga

Bläddra – din resurs för att tillgängliggöra böcker på minoritetsspråken

Artikel

Utbudet av litteratur på de nationella minoritetsspråken är litet, vilket gör det svårt för biblioteken att förmedla böcker till låntagarna. Men nu finns Bläddra! Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska.

Språkutveckling och läsförmåga
5 min

Polarbibblo – för att språk är en skatt

Artikel

Nationella minoritetsspråk sida vid sida med svenska, det är verkligheten på Polarbibblo. Sajten, som syftar till att främja barns skrivande, läslust, skaparglädje och språkutveckling, erbjuder även material för bibliotekspersonal och andra yrkespersoner som arbetar med barn. Idag finns Polarbibblo på finska, meänkieli, samiska språk och svenska.

Litteratur och litteraturförmedling
5 min

Kom igång med Barnens bibliotek!

Artikel

Barnens bibliotek är webbsidan för barn och unga: fylld av lästips, författarintervjuer, reportage och andra läs- och skrivlockande aktiviteter. Användningsområdena är många! Denna artikel ger dig en kort introduktion till vad Barnens bibliotek är och innehåller samt hur du kan använda webbplatsen i ditt arbete och tillsammans med barn.

Litteratur och litteraturförmedling
5 min

Litteraturbanken – en digital resurs för biblioteken

Artikel

5 min

Bibblix – en läsapp utvecklad tillsammans med barn för barn

Artikel

Bibblix är en app från biblioteket som gör det möjligt för barn som är 6-12 år att läsa böcker direkt i sin surfplatta eller mobiltelefon.

Litteratur och litteraturförmedling
5 min

Lär känna Världens bibliotek

Artikel

Världens bibliotek är ett webbaserat bibliotek med böcker på flera av de migrantspråk som talas i Norden. Biblioteket finns tillgängligt för alla som befinner sig i Sverige eller Norge och erbjuder både ljudböcker och e-böcker. Sedan lanseringen har biblioteket vuxit med ett ytterligare språk samtidigt som utbudet på redan befintliga språk har utökats med nya titlar.

Litteratur och litteraturförmedling
30-60 min

Biblio – Ljud- och e-böcker i mobil och surfplatta

Kurs

Litteratur och litteraturförmedling
30-60 min

Främja läsning på de nationella minoritetspråken med Bläddra

Artikel

Vill du lära dig arbeta med Bläddra? I filmen ”Lär dig mer om Bläddra – en läsapp för Sveriges nationella minoritetsspråk” får du konkreta tips på hur du kan använda och sprida appen.