Gå direkt till innehållet

AI

AI-tekniken utvecklas med stormsteg och idag kan du med enkla verktyg skapa bilder, text och film som som det är svårt att skilja från av människor producerade verk. Vad innebär tekniken? Vad kan den göra? Bör vi vara oroliga för den snabba utvecklingen inom fältet? Under detta tema samlar Digiteket artiklar och material om AI.

Puffbild: Joahna Kuiper / Better Images of AI / Little data houses / Licenced by CC-BY 4.0

Information och internet
30-60 min

AI i bibliotek – jobben, kompetenser och kunskaperna

Artikel

I en värld av snabb teknisk utveckling: Vad krävs av oss på framtidens arbetsmarknad? Ann-Therése Enarsson, VD på tankesmedjan Futurion, delar sina tankar och insikter om framtidens arbetsliv kopplat till artificiell intelligens i en föreläsning arrangerad av flera samverkande regionbibliotek. Filmen är en inspelning av webbinariet ”AI i bibliotek – jobben, kompetenser och kunskaperna”, arrangerat av Regionbibliotek Halland, Biblioteksutveckling Region Jönköpings län, Regionbibliotek Stockholm, Biblioteksutveckling Sörmland, Biblioteksutveckling Västernorrland, Biblioteksutveckling Region Jämtland Härjedalen, Biblioteksutveckling Region Blekinge Kronoberg och Biblioteksutveckling Region Örebro län inom det regionala nätverket ReDig. Föreläsningen Se föreläsningen på Biblioteksutveckling Sörmlands Youtubekanal. Denna refererande artikel är skriven av Malin Hyttstrand, biblioteksutvecklare Region Jämtland Härjedalen, och Lovisa Sundin, biblioteksutvecklare Region Örebro län. De bidrar också med de biblioteksrelaterade reflektionerna som är insprängda i artikeln. Den ...

Organisation och omvärld

Ner i kaninhålet – Starta din egen studiecirkel om AI

Kurs

Ända sedan företaget OpenAI släppte AI-verktyget ChatGPT i slutet av 2022 har världen svämmat över med nyheter om den snabba AI-utvecklingen. Många bibliotekarier är nyfikna på artificiell intelligens, men var ska man börja?

Information och internet
5-30 min

Upphovsrätt och AI: Skapar du med AI eller skapar AI åt dig?

Artikel

I och med generativ AI:s stora genomslag och att du nu med några knapptryck kan skapa bilder, böcker, poesi, musik och mycket annat uppstår frågan om du har upphovsrätt till det algoritmerna skapat. Digiteket tipsar om två aktuella resurser i ämnet och sammanfattar i huvuddrag kunskapsläget i denna komplexa fråga.

Skapande och kommunikation
60+ min

Skapa en barnbok med AI

Kurs

Potentialen i AI ligger inte endast i möjligheten till analys, målgrupps- och behovsanpassning. Den har också potential att användas i kreativa sammanhang som främjar litterärt skapande. I förlängningen kan den därmed öka intresset för litteratur, stärka kunskapen om berättelsers uppbyggnad samt öka förmågan att analysera och avkoda litteratur och dess samspel med bilder. AI kan bidra till stärkt litteracitet och till ökad läsglädje. Rätt använt kan AI användas som ett läsfrämjande verktyg.

IT och säkerhet
5-30 min

En kort introduktion till AI på bibliotek

Artikel

IT och säkerhet
5 min

En arg, arg AI

Artikel

IT och säkerhet
5 min

En konstnärlig AI

Artikel

Tänk om en dator kunde spotta ut realistiska och användbara bilder av en biblioteksmiljö full av människor som inte existerar – bilder som inte var upphovsrättsskyddade om du använde dem icke-kommersiellt. Tekniken är här och Digiteket tittar därför närmare på AI-genererad konst.

IT och säkerhet
5 min

En ledsen AI

Artikel

IT och säkerhet
5 min

En tjuvaktig AI

Artikel