Gå direkt till innehållet

Resurser

Demokrati och delaktighet
30-60 min

Bibliotek som tankesmedjor – Exempel och tips för folkbiblioteken 

Resurs

Under 2023 och 2024 har tio pilotbibliotek i södra Sverige utforskat bibliotekens demokratiska uppdrag i en digital samtid, utifrån sina lokala utmaningar och förutsättningar. Metoderna som tagits fram av pilotbiblioteken innefattar bland annat kompetensutveckling inom AI i Karlskrona och Vaggeryd samt nya metoder för debatt och dialog på biblioteken i Lund, Emmaboda, Ystad, Habo och Oskarshamn. Andra kommuner, som Halmstad, Tingsryd och Hylte, har utforskat hur man kan skapa engagemang för demokratifrågor hos prioriterade målgrupper. Nu har projektet och pilotbibliotekens erfarenheter samlats i skriften Biblioteken som tankesmedjor – exempel och tips för folkbibliotek. Biblioteken som tankesmedjor är ett projekt i samverkan mellan de regionala biblioteksverksamheterna i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg, Kalmar & Jönköpings län. Projektet finansieras av Regionsamverkan Sydsverige.

Demokrati och delaktighet
5 min

Bibliotekens roll i det civila försvaret

Resurs

Frågan om bibliotekens beredskapsarbete har i och med samhällsutvecklingen och världsläget blivit allt mer aktuellt. Anna McWilliams, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har i en ny rapport tittat närmare på vilka roller folkbiblioteken skulle kunna ta i händelse av krig.  Det finns i dagsläget 1 070 folkbibliotek i Sverige, där man förutom att låna böcker kan ta del av nyheter, delta i aktiviteter och få hjälp med att söka kunskap. Enligt bibliotekslagen ska Sveriges bibliotek i sin dagliga verksamhet arbeta för det demokratiska samhällets utveckling, bidra med kunskapsförmedling och stödja den fria åsiktsbildningen. Biblioteket är även en plats människor söker sig till för att få stöd och hjälp i stressade situationer. Biblioteken kan således ofta beskrivas som lokala samlingsplatser. Vad kommer detta att betyda för ...

Läslust och lässtimulans
5 min

Hur lyckas vi med ungdomsverksamhet?

Resurs

Söderköpings stadsbibliotek har under en treårsperiod utforskat hur biblioteket kan bli till en rolig och meningsfull plats för ungdomar. Med projektmedel från Stärkta bibliotek har de lyckats skapa en verksamhet som lockar och engagerar. I projektrapporten skriver Ingrid Bäckström, bibliotekarie och projektledare, om de utmaningar, lärdomar och framgångsfaktorer som kantat arbetet.

Organisation och omvärld
5 min

Nordisk utblick över statliga satsningar på barns och ungas läsning

Resurs

Det genomförs en mängd olika statliga satsningar för att stärka och främja läsning både inom skolan och på fritiden i alla de nordiska länderna. Nu har Kulturanalys Norden, på uppdrag av Nordiska ministerrådet, publicerat en kortfattad sammanställning av dessa läsfrämjande insatser. 

Läslust och lässtimulans
5 min

Att läsa bokstaven röd

Resurs

Biblioteksutveckling Region Jönköpings län publicerade 2019 en skrift som beskriver ett längre projekt där textlösa bilderböcker, så kallade Silent Books, stod i centrum.

Läslust och lässtimulans
5 min

Litteraturförslag på svenska för Shared Reading

Resurs

Under de allra senaste åren har Shared Reading spridit sig på folkbiblioteken som en ny metod i läsfrämjandearbetet, och många bibliotekarier har utbildat sig till läsledare för att kunna leda egna Shared Readinggrupper. Den som är läsledare har också ansvaret att välja ut lämpliga texter till varje lästillfälle – ett roligt men samtidigt tidskrävande arbete. Nu har det kommit en ny bok som ska fungera som en resurs och ett stöd i detta arbete. Litteraturförslag på svenska för Shared Reading: en guide för läsledare (Folkuniversitetets förlag 2024) innehåller förslag på drygt 600 skönlitterära texter på svenska och är indelad i fyra kategorier: För varje text ges upplysningar om författare, från vilket verk texten hämtats, ungefär hur lång den är samt dess innehåll. Det finns också ...

Läslust och lässtimulans
5 min

Ny metodbok om skrivfrämjande!

Resurs

Vi skriver – om bibliotek och skrivande riktar sig till biblioteksmedarbetare på folkbibliotek, samt till andra som är intresserade av skrivande och skrivfrämjande på bibliotek. 

Information och internet
5 min

Ungar & medier 2023: Läsandet ökar, spelandet minskar

Resurs

Varje dag-läsningen av böcker ökar, datorspelandet minskar, färre ser på tv och Youtube, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Det framgår av de senaste Ungar & medier- och Småungar & medier-rapporterna.

Organisation och omvärld
60+ min

Unga och bibliotek – En fortbildning för ungdomsbibliotekarier

Resurs

Under 2020–2022 genomförde Region Gotland, Region Värmland och Region Östergötland en fortbildning för och med ungdomsbibliotekarier i de tre regionerna. Fortbildningen blev en spännande resa både för oss och de ungdomsbibliotekarier som valde att vara med. För att inspirera och underlätta för kollegor i andra regioner att göra något liknande har vi skrivit en rapport där vi berättar hur vi tänkte, hur vi gjorde och hur responsen blev från våra deltagare. Anledningarna till att vi ville göra det tillsammans var flera. Dels är det roligare att arbeta ihop med andra, dels kan tre personer komma på fler bra idéer än man gör på egen hand. Ytterligare en viktig anledning var att det inte finns så många medarbetare på biblioteken i våra regioner som arbetar med ...