![Logotype: Statens medieråd](https://digiteket.se/app/uploads/2023/11/statens-medierad-1500x600-1-750x300.png)
Ungar & medier 2023: Läsandet ökar, spelandet minskar
Varje dag-läsningen av böcker ökar, datorspelandet minskar, färre ser på tv och Youtube, den upplevda utsattheten på nätet planar ut. Det framgår av de senaste Ungar & medier– och Småungar & medier-rapporterna.
Statens medieråds rapport Ungar & medier är, tillsammans med Småungar & medier samt Föräldrar & medier, Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor och attityder till medieanvändning. Rapporterna baseras på nationellt representativa enkätundersökningar som utförs med hjälp av Statistiska centralbyrån. I serien Ungar & medier har barns och ungas medievanor och attityder kring medier studerats sedan 2005. Datainsamlingen till 2023 års rapporter gjordes under hösten och vintern 2022.
![Omslagsbild till rapport som nämns i texten. Ett barn ligger på en säng. Ligger på ett täcke med svarta illustrationer av djur. Barnet pekar på en surfplatta. Ovanför huvudet himmelssäng.](https://digiteket.se/app/uploads/2023/11/ungar-och-medier-2023--christian-ferm-scandinav.-c-4-683x1024.jpg)
Flera nyheter 2023
2023 års upplaga av Ungar & medier samt Småungar & medier – de två rapporter som hittills finns publicerade – bjuder på flera nyheter. Bland annat:
- Den dagliga läsningen av böcker och tidningar har ökat 2022 jämfört med 2020, i alla åldrar från 0–18 år och bland både pojkar och flickor. Andelen barn och unga som aldrig läser böcker har samtidigt minskat.
- Mobilanvändningen har hittills ökat successivt genom åren. Den nya undersökningen visar dock att andelen 9–12-åringar som dagligen använder mobilen har minskat jämfört med både 2020 och 2022. Samtidigt ökar den dagliga mobilanvändningen bland barn upp till 8 år. I dag har var femte sexåring en egen smartphone.
- Totalt sett är det färre 9–12-åringar som använder sociala medier, men ”höganvändarna” (över tre timmar per dag) i samma ålder ökar något.
- Spelandet på olika plattformar har gradvis minskat bland 0–8-åringarna och är nu på 2012 års nivå eller lägre. Pojkar 15–18 år som spelar mer än tre timmar om dagen har blivit märkbart färre.
- Film- och tv-tittandet minskar i alla åldrar. Tonåringarna tittar också mindre på Youtube. Äldre barn har störst förtroende för etablerade nyhetskällor som public service och TV4 samt myndigheters plattformar. Minst litar de på Flashback, youtubers och influerare.
- Den upplevda ökande utsattheten på nätet – mobbning, hot, förfrågningar om nakenbilder och liknande – har planat ut och avstannat.
Enkätsvaren, som Ungar & medier baseras på, ges av barn och tonåringar själva. För Småungar & medier samt Föräldrar & medier svarar föräldrar.
På Statens medieråds webbplats kan du läsa mer om rapporternas nyheter:
Läsandet ökar bland alla barn 0–18 år
Nya Ungar & medier: Läsandet ökar, spelandet minskar
Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida
Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.
Sammanfattningen av texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Detta innebär att du:
- får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
- får remixa, återanvända och bygga på materialet
- får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
- inte behöver fråga om lov.
Om du bearbetar, delar eller använder texten:
- Ge ett korrekt Erkännande
- ange verkets namn,
- ange vem som skapat verket,
- ange länk till verkets ursprungsplats,
- ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
- ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
- länka till licensen.
Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:
Ungar & medier 2023: Läsandet ökar, spelandet minskar, av Statens medieråd. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Fotografiet Barn som tittar på surfplatta i sängen, omslagsbild till rapporten Ungar & medier, Statens medieråd, är taget av Christian Ferm/Scandinav, ©.
![](https://digiteket.se/app/uploads/2023/09/cc-by-icon.svg-1-e1669714590194-1.png)