Ny metodbok om skrivfrämjande!
Det pågår en nybyggarrörelse i det lilla, ute på folkbibliotek i Stockholms län. Överallt bubblar det av skrivengagemang, projekt, kurser och workshops som får människor att lyfta pennan – kanske för allra första gången. Regionbibliotek Stockholm har samlat denna skriviver i en sprillans ny metodbok om skrivfrämjande på folkbibliotek.
Vi skriver – om bibliotek och skrivande riktar sig till biblioteksmedarbetare på folkbibliotek, samt till andra som är intresserade av skrivande och skrivfrämjande på bibliotek.
Det är en inspirations- och metodbok som handlar om biblioteket som sammanhang för skrivande i alla åldersgrupper, om biblioteket som utrymme för ord och berättelser. I boken har åtta biblioteksmedarbetare från Stockholms län bidragit med texter om skrivfrämjandepraktiker, där utforskande och nyfikenhet är ledord. Boken innehåller mängder med skrivövningar att prova och har en rik flora av tips och lärdomar kring att arrangera skrivverksamhet på folkbibliotek.
I slutet av Vi skriver finns två handledningar för dig som vill utforska och lära mer om kreativt skrivande på bibliotek. Handledningarna utgår från kurser som Regionbibliotek Stockholm arrangerat. Boken avslutas med en text om reflekterande skrivande, som följs av en handledning för en skrivcirkel i reflekterande skrivande.
Sofie Samuelsson, utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm, och Monika Israelsson, bibliotekarie och journalist, har varit redaktörer för boken. Medverkar gör också Cecilia Westergren, Joanna Wåhlin, Maya Maldonado, Nina Sundberg, Ina Ingeborg Nes, Jenny Kundberg Lohrenz, Annika Westerholm och Anna Fogelberg.
“Min första tanke var att alla skulle få varsitt häfte att skriva sina dikter i. Men alla kunde inte skriva. Alla kunde inte läsa. Är det ens möjligt att skapa skrivövningar under de förutsättningarna? Första gången får jag ge dem orden, tänker jag. Så får det bli.”
Nina Sundberg, ur kapitlet om PoesiKören
Upphovsrätt och licens för innehåll på aktuell sida
Observera att innehållet (texten, bilder, video och så vidare) på sidan kan vara licensierad i enlighet med olika licenser.
Sammanfattningen av texten på denna sida är licensierat enligt Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Detta innebär att du:
- får kopiera och dela vidare materialet i vilket medium eller format som helst
- får remixa, återanvända och bygga på materialet
- får använda det i kommersiella syfte och sammanhang
- inte behöver fråga om lov.
Om du bearbetar, delar eller använder texten:
- Ge ett korrekt Erkännande
- ange verkets namn,
- ange vem som skapat verket,
- ange länk till verkets ursprungsplats,
- ange länk till upphovspersonens webbsida (frivilligt, men trevligt),
- ange vilka delar som eventuellt är bearbetade
- länka till licensen.
Ett korrekt erkännande skulle kunna se ut så här:
Allt du skulle vilja veta om Creative Commons, men varit för skraj att fråga om, av Ola Nilsson. Texten är licensierad med Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).
Puffbild av Mikaela Svärd Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell (CC BY 4.0).