Gå direkt till innehållet

Ha en fin sommar med Digiteket!

Nu är det många som går på semester med tid för sol, bad och kanske en god bok i hängmattan – likaså Digitekets redaktion. Vi kommer därför att göra ett uppehåll med publiceringar fram till mitten av augusti. Någon från redaktionen kommer dock att finnas på plats under hela sommaren så det går alltid bra att kontakta oss via kontakt@digiteket.se

För dig som jobbar i sommar och vill fylla på med nya kunskaper inför höstens arbete finns det gott om inspirerande kurser eller artiklar att ta del av på Digiteket. Här har vi valt ut fyra lärresurser som vi vill lyfta lite extra:

Kunskapsöversikten Mångspråk och minoritetsspråk – att främja läsning för alla lyfter folkbibliotekens arbete med mångspråk och de nationella minoritetsspråken för barn och unga. Vad erbjuder folkbiblioteken för aktiviteter för flerspråkiga barn och unga? På vilket sätt kan biblioteken främja flerspråkig läsning?

De fyra första kurserna i kurspaketet Senior-MIK: Medveten på nätet finns nu på Digiteket. Innehållet i detta gedigna kurspaket är framtaget av Mobile Stories. En användbar resurs för alla som möter seniorer på bibliotek och/eller som vill bättra på sina egna MIK-kunskaper. 

Kursen Romska minoriteten – litteratur, språk och kulturhistoria är den andra kursen om Sveriges nationella minoriteter som skapats av ett flertal regioner i samverkan. Den syftar till att ge en ökad kännedom och förståelse för den romska historien, språken och kulturen. Här ges också förslag på hur folkbiblioteken kan arbeta för att synliggöra och inkludera den romska minoriteten i sin verksamhet. 

I artikeln Småländska sagor – allas sagor beskriver Lisa Elmers, verksamhetsutvecklare på Biblioteksutveckling Blekinge-Kronoberg, hur man kan arbeta läsfrämjande genom berättande och sagor för målgruppen barn och unga (och i vissa fall även vuxna) med funktionsnedsättningar. Ett projekt som genomfördes på tre olika folkbibliotek och i samarbete med Berättarnätet. 

Trevlig sommar!

Hälsar,
Digitekets redaktion

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt artikeln.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.