Hoppa direkt till sökresultat Gå direkt till innehållet

Filtrera

Taggar

Innehållstyp

Form

Målgrupp

Tidsåtgång

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 2 – Så hittar du trovärdiga nyheter

Kurs

Information och internet
5 min

Intervju med Mediemyndigheten

Artikel

Den 1 januari 2024 bildades Mediemyndigheten, som är en sammanslagning av Myndigheten för press, radio och tv och Statens medieråd. Vilket är myndighetens uppdrag, vilka delar består dess verksamhet av och på vilket sätt är myndigheten relevant för biblioteksmedarbetare? Läs intervjun med Mediemyndighetens generaldirektörJan-Olof Lind.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 1 – Bli en smartare nyhetskonsument

Kurs

Vi vill alla vara välinformerade och uppdaterade om vår omvärld – men hur ska vi navigera och sortera i det överflöd av medieinnehåll som sköljer över oss på nätet? Hur kan vi undvika att bli lurade eller till och med ge spridning åt falsk information så att fler blir lurade? Den här kursen riktar sig till seniorer och andra som vill bli smartare nyhetskonsumenter, vill lära sig att känna igen ”fejk”, och bli mer delaktiga i olika medier på nätet. 4. Bonus: Testa ditt nyhetstips på Mobile stories webbsida.

Organisation och omvärld
5 min

Intervju med Skolverket

Artikel

Vilket uppdrag har Skolverket, i synnerhet när det gäller skolbiblioteksverksamhet? På vilket sätt är det relevant för folkbiblioteksmedarbetare att ha kännedom om myndighetens arbete?

Information och internet
5 min

”Svindlande tanke att vi en gång dömde ut Wikipedia som källa”

Artikel

När Wikipedia lanserades i januari 2001 var pedagogikforskaren Elza Dunkels en av skeptikerna. 22 år senare har hon svårt att begripa hur nätencyklopedin kunde dömas ut som en icke tillförlitlig källa. Nu hyllar hon i stället Wikipedia som en utmärkt plattform för utbildning och forskning.

Information och internet
5-30 min

Medie- och informationskunnighet – ett kunskapsområde och en praxis

Artikel

Den 26 oktober i år arrangerade Västra Götalandsregionen ett kunskapsseminarium om medie- och informationskunnighet, MIK. Följande text är manus till den föreläsning som Ulla Carlsson, professor vid Göteborgs universitet, höll under träffen.

Information och internet
5-30 min

Varför blir vi lurade? Informationskunnighet med Melanie Trecek-King

Artikel

Vi lever i en extremt informationsrik tid, och en del av den information vi möter är felaktig eller vilseledande. Vad vi tror på, hur vi tänker och vad vi gör grundar sig på den information vi får. Det är därför viktigt att vi har tillgång till bra, korrekt information, och att vi har förmågan att bedöma och granska den. Vetenskapspedagogen Melanie Trecek-King sammanfattar mycket av det digitala informationssamhällets utmaningar i en pedagogisk video. Videons innehåll finns också i sammanfattning nedan.   Föreläsning varför vi blir lurade av vetenskapspedagogen Melanie Trecek-King. Publicerad av Thinking Is Power with Melanie Trecek-King på Youtube. Sammanfattning Vi lever mitt i en strid ström av information. Detta kan kännas överväldigande, och till råga på allt finns det en mängd miss- och desinformation ...

Skapande och kommunikation
5-30 min

Vi som blev över – en film om fjärrlån: Att lära genom filmskapande

Artikel

En oväntad förändring i fjärrlånepolicyn hos Skånes större bibliotek ledde till stora utmaningar för mindre bibliotek, inklusive oväntade kostnader och försenade lån. I ett försök att belysa problemet och utforska potentiella lösningar valde Sebastian Harrison och Frida Lindqvist på Kävlinge bibliotek att skapa en dokumentärfilm för att undersöka fjärrlånesituationen. Under förloppet fick de lära sig hela filmprocessen, från manusproduktion till filmning och klippning, något som var en lärorik, men tidskrävande, process. I början av 2020 ändrade vissa av de större biblioteken i Skåne sin fjärrlånepolicy, vilket gjorde det betydligt svårare att låna böcker därifrån. Som ett litet bibliotek var vi beroende av de här lånen, och det plötsliga beskedet med de hårdare reglerna gjorde oss förvirrade och upprörda. Policyn var att om boken fanns på ...

Organisation och omvärld
60+ min

Unga och bibliotek – En fortbildning för ungdomsbibliotekarier

Resurs

”Under 2020–2022 genomförde Region Gotland, Region Värmland och Region Östergötland en fortbildning för och med ungdomsbibliotekarier i de tre regionerna. Fortbildningen blev en spännande resa både för oss och de ungdomsbibliotekarier som valde att vara med. För att inspirera och underlätta för kollegor i andra regioner att göra något liknande har vi skrivit en rapport där vi berättar hur vi tänkte, hur vi gjorde och hur responsen blev från våra deltagare. Anledningarna till att vi ville göra det tillsammans var flera. Dels är det roligare att arbeta ihop med andra, dels kan tre personer komma på fler bra idéer än man gör på egen hand. Ytterligare en viktig anledning var att det inte finns så många medarbetare på biblioteken i våra regioner som arbetar med ...

Språkutveckling och läsförmåga
5 min

8 Sidor – lättlästa nyheter digitalt och på papper

Artikel

Litteratur och litteraturförmedling
60+ min

Biblioteken i det nya medialandskapet

Artikel

Information och internet

Nerdmaling och sociala medier i Nordmaling

Artikel

Litteratur och litteraturförmedling
5-30 min

Att förstå kriget genom ny ukrainsk litteratur

Artikel

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Queer bokcirkel för unga – en delvis digital mötesplats

Artikel

Information och internet
60+ min

Bakgrunden till FLORK – Fem tekniker för vetenskapsförnekande

Artikel

Information och internet
5-30 min

En guide till prebunkning i praktiken

Artikel

IT och säkerhet
5 min

Programmering – det handlar om att våga!

Artikel

Skapande och kommunikation
60+ min

Modulära syntar från början

Kurs

Information och internet
5-30 min

Bildning och utbildning emot desinformation

Artikel

Läslust och lässtimulans
5-30 min

Presentera boken – digitalt bokprat i pandemitider

Artikel