Gå direkt till innehållet

Kurser

Information och internet
30-60 min

Perplexity – Levla upp ditt referensarbete

Kurs

Har din informationssökning på internet blivit ett mödosamt sållande i en uppsjö av webbsidor medan du bombarderas av annonser och sponsrat innehåll? Ta hjälp av AI för att levla upp din informationssökning. Perplexity AI är en AI-tjänst som använder språkmodeller och realtidssökning för att samla information från webben och sedan sammanställa den till lättbegriplig och översiktlig information.

IT och säkerhet
30-60 min

Surfa reklamfritt – rensa flödet med annonsblockerare

Kurs

Är annonser på nätet ett nödvändigt ont som internetanvändare får stå ut med? Nej! Det finns faktiskt ett enkelt sätt för dig att nästan helt slippa se annonser i ditt flöde: annonsblockerare. De kan enklast beskrivas som en slags “Ingen reklam tack”-skyltar för surfande på nätet. Annonsblockerare är en extremt enkel och i de flesta fall helt gratis tjänst som kommer att göra ditt surfande så mycket bättre på många plan. I denna kurs lär du dig installera, hantera och i stora drag förstå hur en annonsblockerare fungerar.

Information och internet
60+ min

Öppen vetenskap i praktiken

Kurs

Alltmer vetenskapliga resurser är idag öppet tillgängliga vilket skapar nya möjligheter för folkbibliotek att stötta sina besökare. Även resurser kring forskningsprocessen är också i allt högre utsträckning öppet tillgängliga, alltifrån att publikationer och forskningsdata inte längre ligger bakom betalvägg till att det finns möjlighet för allmänheten att på olika sätt engagera sig i forskningsprocessen. När alltmer är öppet skapar det också nya möjligheter för folkbibliotek. Den här kursen riktar sig framförallt till folkbibliotekarier som i sin tjänst hanterar frågor om facklitteratur eller vill stärka sin medie- och informationskunnighet och, i andra hand, till deras chefer och andra intresserade.

Litteratur och litteraturförmedling
5-30 min

Bokkunskap del 1: ISBN – I Siffrornas Briljanta Nummervärld

Kurs

I denna kurs undersöker vi siffersystemet som många i bok- och biblioteksvärlden använder sig av dagligen men som inte så många vet historien bakom: ISBN. Men vad står de olika siffrorna för? Vad är skillnaden på ISBN-13 och ISBN-10? Och varför har inte 70 år gamla böcker något ISBN?

Litteratur och litteraturförmedling
30-60 min

Läsombud – läsfrämjare inom vård och omsorg

Kurs

Läsombud och högläsare inom vård och omsorg utgör en viktig och värdefull verksamhet för att möjliggöra för alla att ha tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar. Det här är en introducerande kurs om läsombud och högläsare inom vård och omsorg. Den syftar till att ge dig grundläggande kännedom om deras respektive roll och funktion samt hur folkbiblioteken kan främja och stötta dessa.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 7 – Skapa, nå ut och påverka!

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Nätet har öppnat för många nya möjligheter att uttrycka sig, dela sina åsikter och vara med och påverka samhället. Den här kursen ger dig kunskap om hur man kan nå ut till andra, vara med i samhällsdebatten och göra skillnad.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 6 – Få koll på sociala medier

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Sociala medier kan vara svåra att navigera för den som inte är har erfarenhet av dem. Denna kurs ger dig en introduktion till de vanligaste sociala medier-plattformarna och hur de fungerar.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 5 – Så granskar du bild och video

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Bilder och videor spelar ofta på våra känslor mycket mer än vad text gör. Denna kurs hjälper dig att källgranska bilder och videor på nätet.

Organisation och omvärld

Ner i kaninhålet – Starta din egen studiecirkel om AI

Kurs

Ända sedan företaget OpenAI släppte AI-verktyget ChatGPT i slutet av 2022 har världen svämmat över med nyheter om den snabba AI-utvecklingen. Många bibliotekarier är nyfikna på artificiell intelligens, men var ska man börja?

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Romska minoriteten – litteratur, språk och kulturhistoria

Kurs

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Att möta barn i behov av särskilt stöd

Kurs

Alla som arbetar på folkbibliotek eller skolbibliotek möter ibland barn i behov av särskilt stöd och deras familjer. För dessa barn kan personalens bemötande göra enorm skillnad och för att denna, hos biblioteken prioriterade, målgrupp ska kunna ta del av verksamheten på ett fullgott sätt kan vi behöva tänka till lite extra.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 4 – Metoderna som hjälper dig att granska källor

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Det kan vara svårt att veta vilken information som är tillförlitlig på nätet. Denna lektion hjälper dig att bli en bättre faktagranskare, förklarar vad algoritmer är och hur de fungerar samt lär dig avslöja bluffmakare i sociala medier.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 3 – Upptäck desinformation och konspirationsteorier

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att känna igen desinformation och konspirationsteorier och hur du kan hjälpa till att stoppa spridning av falsk information.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 2 – Så hittar du trovärdiga nyheter

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Digitaliseringen har förändrat hur vi konsumerar nyheter. Denna kurs hjälper dig att skräddarsy ditt eget nyhetsflöde och lär dig att hitta och ta del av olika nyhetskällor på nätet.

Information och internet
5-30 min

Senior-MIK: Medveten på nätet del 1 – Bli en smartare nyhetskonsument

Kurs

Medveten på nätet riktar sig till seniorer som vill använda allt positivt på nätet på ett tryggt sätt. Den här kursen hjälper dig att bli en smartare nyhetskonsumenter, lär dig att känna igen fejknyheter, och hjälper dig att hitta trovärdiga nyheter på nätet.

Organisation och omvärld
60+ min

Utveckla lustfylld samverkan mellan bibliotek och civilsamhälle

Kurs

Det här är en utbildning om samverkan mellan biblioteksverksamheten och civil­samhället. Kursen syftar därigenom till att ge dig dig som biblioteksmedarbetare bättre grundkunskaper om hur du kan gå tillväga för att samverka med civilsamhället, liksom belysa vilka vinningarna med samverkan kan vara i en bibliotekskontext.

Organisation och omvärld
60+ min

Kollegialt lärande i fem steg

Kurs

Inom biblioteksverksamhet finns ständigt behov av att lära sig mer och utveckla verksamheten. Kollegialt lärande är ett strukturerat och systematiskt arbetssätt där kollegor tillsammans utvecklar kunskap och metoder i en gemensam fortbildning.

Litteratur och litteraturförmedling
60+ min

Stärk programverksamheten med Biblioteket Play

Kurs

Biblioteket Play är en streamingtjänst där du kan titta på program om litteratur, kultur och aktuella frågor. I den här kursen kommer du att få inspiration och konkreta exempel på hur du som biblioteksanställd kan använda innehållet på Biblioteket Play i ditt arbete. Oavsett om du jobbar på ett stort eller litet bibliotek, med barn, unga eller vuxna, och oavsett om du har gott om tid till förberedelser eller om du vill göra något spontant som kräver lite förarbete – på Biblioteket Play finns något för alla. Här får du även tips från medarbetare på Stockholms stadsbibliotek om hur de har använt produktionerna.

Språkutveckling och läsförmåga
60+ min

Urfolket samerna – litteratur, språk och kulturhistoria

Kurs

Det här är en kurs för dig som vill öka din kompetens och förståelse för urfolket samerna. Den här kursen växte fram som ett digitalt alternativ till en inställd fysisk fortbildningsdag. Tillsammans med föreläsarna utformades istället en digital fortbildning. Kursen strävar inte efter att vara heltäckande, utan fokuserar istället på specifika ämnen och områden, där olika perspektiv framhävs. Röster från urfolket samerna blandas med insikter från forskning och myndigheter.

Läslust och lässtimulans
60+ min

Att leda en skrivkurs på temat fantasy

Kurs

Detta är en kurs för dig som är intresserad av att arbeta med skrivande tillsammans med barn eller unga på temat fantasy på bibliotek. Kursen utgår från en tredagars skrivkurs, bestående av tre skrivworkshops som är anpassade för barn och unga mellan 8 och 16 år.

Information och internet
30-60 min

Fri kunskap för alla? En kunskapsöversikt över bibliotek och Wikipedia

Kurs

Vi rör oss i ett alltmer komplext informationslandskap som gör att medie- och informationskunnighet, MIK, spelar en större roll i samhällsutvecklingen. MIK ses här även som ett verktyg för människor att tänka kritiskt kring sin egen roll att verka för såväl mänskliga rättigheter som för en hållbar utveckling. Biblioteken å sin sida fungerar som nav mellan människor och kunskap. Biblioteken är viktiga fysiska platser, men också viktiga demokratiaktörer på internet. Wikipedia erbjuder å andra sidan snabb kunskap om en bred mängd ämnen på olika språk och fungerar som en källa till information för användare över hela världen.

Demokrati och delaktighet
5-30 min

Beredskap och totalförsvar ur ett biblioteksperspektiv

Kurs

Samhället har just nu ett starkt fokus på att skapa beredskap i sina verksamheter, så även bibliotek. Men hur ser samhällets planering ut inför kris, höjd beredskap eller krig? Hur hänger krisberedskap och totalförsvar ihop? Och hur kommer egentligen bibliotek och övriga verksamheter inom kultursektorn in i den samhälleliga planeringen för beredskap? I denna kurs får du lära dig mer om hur Sverige är organiserat för att hantera kriser eller höjd beredskap.