Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Vad behöver jag förbereda kring innehåll?

Nu är det dags att förbereda själva innehållet för skrivstugan.

Se till så att du och dina medarrangörer har gått igenom de kurser som finns på Digiteket om att redigera på Wikipedia (eller har motsvarande kunskaper). Kanske har ni redan haft en #1Lib1Ref-skrivstuga med personalgruppen?

Projekt och planering

Skapa gärna en egen projektsida på Wikipedia. Om ni tänker anordna flera skrivstugor inom ett och samma tema kan det vara bra med en tematisk projektsida, som även välkomnar deltagare som inte är med på själva skrivstugan. Om ni enbart tänker anordna en skrivstuga kan det ändå underlätta med en sida där ni samlar all information, inklusive länkar och instruktioner, så att deltagarna får allt samlat på ett ställe.

Beroende på tema kan det vara en idé att ta fram listor med förslag på vad en deltagare kan arbeta med under skrivstugan. Att söka i Libris och den egna biblioteksdatabasen är ett sätt att kolla upp vilka källor som finns direkt tillgängliga att arbeta med på biblioteket. Redan framlagda källmaterial kan fungera inspirerande för deltagarna. Glöm inte heller att ni som bibliotek kan ha tillgång till digitala källor, som till exempel Alex Författarlexikon och Mediearkivet, som deltagarna kanske vare sig känner till eller har tillgång till utanför biblioteket.

Förslag på enkla uppgifter att börja med på en Wikipedia-skrivstuga:

  • Lägg in källor.
  • Rätta stavfel och arbeta med språkvård.
  • Lär dig att söka och hitta information.
  • Uppdatera artiklar med ny information, t.ex. om en författare har något nyutgivet som saknas.

Det är bra att känna till att det finns relevanskriterier för artiklar på Wikipedia och olika ämnesguider som kan vara till hjälp vid både kompletteringar och skapande av artiklar.

Vet du på förhand vilka som kommer att delta, eller kommer skrivstugan att vara mer av en drop-in öppen för alla? Även om det är bra att vara väl förberedd och ha en plan kring innehållet så är det i det senare fallet även bra att vara öppen för att kunna ändra planerna utifrån vilka som kommer.

Skrivstugor kring systerprojekt

Det finns flera systerprojekt till Wikipedia som det går utmärkt att anordna skrivstugor kring, även för nybörjare. Här är några förslag på hur du kan bidra till några av systerprojekten på en skrivstuga.

Förslag på enkla uppgifter att börja med:

Lägg in bildtexter på svenska i projektet Wikimedia Commons.

Det är den mediedatabas som alla språkversioner av Wikipedia använder sig av. Där finns miljontals fotografier, illustrationer, kartor, ritningar, ljud- och videofiler, som alla är släppta under fri licens eller fria från upphovsrätt. För att en mediefil, som till exempel en bild, ska finnas med på svenskspråkiga Wikipedia behöver den vara uppladdad till Wikimedia Commons.

Korrekturläs texter på projektet Wikisource.

Det är ett digitalt bibliotek som samlar fria texter. Mestadels rör det sig om äldre verk där upphovsrätten gått ut och materialet har tillgängliggjorts genom att volontärer skannat böcker som sedan transkriberats och korrekturlästs i flera steg. Texterna är tillgängliga att läsa direkt i webbläsaren men kan även laddas ned i flera olika filformat.

Lägg in information om hemorten i projektet Wikivoyage.

Det är en reseguide som redigeras på samma sätt som Wikipedia, men som har en annan struktur och annat innehåll i sina artiklar. Även detta projekt finns på flera olika språk. På svenska saknas än så länge många artiklar och det finns även många resmål och orter som är i behov av att uppdateras.

Skriv in etiketter på svenska (eller andra språk deltagarna behärskar) i Wikidata.

Det är en databas som bland annat kopplar ihop de olika språkversionerna av Wikipedia med varandra. Informationen är strukturerad och maskinläsbar. Wikidata kan användas både för att koppla ihop olika språkversioner med varandra och för att till exempel hämta information till faktarutor.

Reflektion

Bekanta dig med ett eller flera av systerprojekten. Skulle det kunna vara aktuellt för en skrivstuga eller ser du några andra användningsområden för din verksamhet?