Författare: Wikimedia Sverige

Publicerad:

Reviderad:

Att redigera i WikidataLektion tre

Data och dataobjekt som skapas i Wikidata görs ofta i samband med stora uppladdningar, så kallade dataset, som laddas upp med olika verktyg. Dessa verktyg används bland annat av arkiv, bibliotek och museer. Det finns till exempel projekt igång på Kungliga biblioteket med det som kallas auktoritetsdata och även på andra nationalbibliotek i Europa. 

Du kan också redigera och lägga in objekt på egen hand, det kan vara bra att göra t ex när du skriver nya artiklar. Då får ämnet eller biografin ett objekt som du kan koppla till bland annat fakta men också till unika identifierare – alltså andra objekt som visar att ditt nya objekt finns också i andra databaser. 

Att skapa ett objekt i Wikidata:

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i "Kom ihåg" behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mere

Starta video

Filmen berättar kort om hur du skapar ett objekt i Wikidata.

Övning

När du skapar ett objekt kan det vara bra att ha två flikar öppna och kolla på ett äldre objekt med många egenskaper för att få förslag. Öppna en flik med Selma Lagerlöf och testa sen att lägga till en annan författare i en annan flik. Om författaren redan finns kan du istället testa att lägga till ett uttalande där med källa.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Wikimedia Sverige

Publicerad:

Reviderad: