Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Skapa och testa en enkel prototyp

Illustration: sax

Bild: Cut av LUTFI GANI AL ACHMAD från Noun Project

En prototyp kan se ut på många olika sätt. I grunden är det en lösning som du vill testa i ett slags väldigt grundläggande utförande. Målet är att ta reda på om du har gjort korrekta antaganden om hur användaren vill ha det. På biblioteket kan en prototyp till exempel vara en ommöblering, en ny instruktion, en större tydligare skylt någonstans eller en skiss på hur något kan se ut på en datorskärm.

Prototypen är en förändring i biblioteksvardagen som är temporär. Det behöver inte vara så stort. Det räcker att man gör en liten sak, en liten justering, och observerar vad som händer. Om du märker att folk är förvirrade när de ska låna sina böcker så testar du att sätta upp en skylt. Den behöver inte vara perfekt utformad, den är ju bara temporär.

Givetvis går det att testa olika typer av lösningar men testa i tur och ordning då. Gör inte allt på samma gång. Själva testandet utförs med hjälp av samma undersökande metoder som du använde i inspirationsfasen. Bara det att nu testar du någon slags förändring i miljön/tjänsten och noterar om användaren reagerar annorlunda. Beroende på prototypens karaktär kan det också vara så att du tar kontakt med potentiella användare och beskriver din idé. Låt dem undersöka prototypen och ställ sedan frågor som:

  • Kan du beskriva vad du tycker är mest spännande med denna idé, och varför?
  • Om du kunde ändra en sak med denna prototyp, vad skulle det vara?
  • Vad skulle du vilja förbättra med denna idé?
  • Vad gillar du inte med denna idé?

Att iterera

En prototyp ska kännas som ett experiment som kan vidareutvecklas eller förkastas efter att ha testats med en användare. Den här processen där man testar och förbättrar och testar igen kallas att iterera. Det gäller att låta målgruppen (användarna) interagera med prototypen på ett sätt så att du kan följa upp det. Antingen genom observationer eller genom att du på något sätt leder testet och lyssnar in användarnas åsikter och reaktioner.

Så gjorde vi

Eleonor Grenholm, bibliotekskonsulent på Biblioteksutveckling Region Uppsala, beskriver hur arbetsgruppen skapade prototyper i en kreativ process:

“Vi ville testa metodmaterialet Design thinking för en dag på en verklig utmaning på Uppsala stadsbibliotek. En ny ungdomsavdelning hade öppnat och vi ville undersöka hur utrymmet kunde användas av så många som möjligt i målgruppen.

Efter att ha på olika sätt undersökt utrymmet och dess användare sorterade vi vårt material och valde två fokus: användarna behöver kunna hitta till det nya utrymmet och vi vill också synliggöra talböcker, lättläst och annat tillgängligt material för målgruppen i rummet.

Utifrån våra insikter om användarnas behov formulerade vi i gruppen möjliga lösningar och konstruerade enkla prototyper. Papper och glasspinnar blev en skylt och med Lego byggde vi en Legimus-station. När vi sedan gick ut till användarna igen kunde vi presentera våra idéer och de kunde förstå och förhålla sig till prototypen på ett helt annat sätt än om vi bara beskrivit dem med ord.”

Ett collage av bilder som visar olika typer av enkla prototyper: en skylt och en hylla

Hur hittar användarna i biblioteksrummet egentligen? En skylt byggdes, som fick utgöra ett underlag för samtal om detta. En prototyp av en hylla med tillgängliga medier byggdes av olika material. Första bilden är en prototyp av en skärm med Legimus. Foton: Eleonor Grenholm

Tips på material för att skapa snabba prototyper

  • Lego – för att skapa modeller
  • Enklare pysselmaterial – piprensare, kartong, sax, smältlimspistol och tejp
    Post-its
  • Tjockt papper i olika färger
  • Tuschpennor

Så gjorde vi

Lisa Muhr, biträdande bibliotekschef på Forumbiblioteken, beskriver hur arbetsgruppen testade en prototyp som blev en snabb förbättring:

“Under observationer i entrén på biblioteket i Nacka Forum upptäckte vi i personalen att det var många personer som gick förbi biblioteket utan att ens titta på entrén. Efter en tur i gallerian kunde vi även konstatera, att i jämförelse med andra var bibliotekets entré ganska anonym. Många av butikerna hade mycket större och tydligare skyltar. Vi gjorde en snabb prototyp med en gigantisk kom in och låna-text (se bild nedan) och satte upp den i entrén. Direkt kunde vi se ett positivt resultat. Flera av besökarna stannade till, noterade texten och vissa gick till och med in i biblioteket!

Med en ny skylt på plats gick vi vidare med att testa sätt att göra själva ytan nära entrén mer lockande. Lösningen blev att flytta fram ett ’passa-på’-bord (med nyutkomna populära böcker som ännu inte går att reservera) ett par meter. Det märktes ganska snabbt att passa-på-bordet fångade besökarnas uppmärksamhet. Flera stannade till där och plockade med böckerna.

Insikten om hur viktig en lockande entré är i ett köpcentrum gjorde även att vi anlitade en professionell kreatör som gjorde ett inbjudande skyltfönster. Den stora prototyp-texten ”kom in och låna” blev kvar i över ett år men finns inte kvar idag efter beslut av centrumledningen. Men både passa-på-bordet och ett lockande skyltfönster är kvar.”

Gerillatester

En variant av intervjuer är att endast ha ett fåtal frågor och fånga folk “på språng” i bibliotekslokalen. Då går du helt enkelt ut och frågar “Hej kan du hjälpa mig och prova det här?” Det är en metod som passar bra för att testa små förbättringar eller för att komma vidare i ett beslut om hur något ska utformas.

Nedan kan du se en video där Anna Persson och Lisa Elmers gör gerillatester. Filmen är en bearbetad version av en film som först publicerades i projektet Upptäck UX som var ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Biblioteksutveckling Region Kalmar län.

Länk till filmen Upptäck UX Gerillatester framtagen av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg på YouTube.

 

Nionde uppdraget: Skapa prototyp och gerillatesta

Uppskattad tid för uppdraget: cirka 60-90 minuter.

  1. Välj en av idéerna från den åttonde övningen.
  2. Skapa en enkel och temporär lösning som du kan testa tillsammans med användare.
  3. Gör ett par gerillatester där du ställer några snabba frågor till användare.
  4. Reflektera: När du testade, vilken feedback fick du som kan hjälpa dig att vidareutveckla idéen? Är det något som måste justeras? Ska något göras på ett annat sätt?
  5. Sammanfatta ditt arbete i en presentation. Illustrera gärna med användarcitat och bilder från processen.
  6. Passa på att berätta om det du gjort på nästa personalmöte!

Tips på metoder

Design thinking på en dag
I metodmaterialet Design thinking för bibliotek finns också ett metodupplägg för hur en grupp praktiskt kan gå igenom en hel design thinking-process tillsammans på en dag.