Creative commonsLektion fem

För att förenkla delning och spridning kan en upphovsperson välja att sätta en Creative Commons-licens på sitt verk. Om en bild eller film har en så kallad CC-licens behöver du alltså inte fråga upphovspersonen om du vill använda verket eftersom licensen beskriver exakt vad du får och inte får göra. I den här filmen förklarar Karolina de olika licensvillkoren och hur de kan kombineras beroende på hur verket får användas:

Diskussionsuppgift

Du har i en stund av inspiration skrivit och spelat in en låt. Skulle du kunna tänka dig att släppa verket under en Creative Commons-licens? Varför, varför inte? Du har också tagit en massa fina bilder som du vill dela med dig av. Vilken typ av licens hade du valt?

Avslutning

Men hur gick det då med apan och hennes selfie? Vem äger egentligen upphovsrätten till bilden? Efter att djurrättsorganisationen PETA drivit ärendet fann domstolen till slut att ickemänniskor inte kan inneha upphovsrätt till verk. Om en apa trycker på knappen tillfaller verket alltså allmänheten!

Licenstext från Wikimedia commons: This file is in the public domain because, as the work of anon-human animal, it has no human authorin whom copyright is vested.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Karolina Andersdotter & Marika Alneng

Publicerad: 5 november, 2020