Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Skapa en tydlig PowerPoint-presentation

Nu är det åter dags att samlas inför stormöte. En kollega ska presentera ett viktigt ämne och hen har skapat en PowerPoint-presentation. Det finns bara ett litet problem, kollegan i fråga har aldrig fått höra att ”less is more” när det gäller presentationer. Presentationens bilder är fulla med text i liten storlek, oskarpa mörka fotografier och varje gång hen byter presentationsbild dyker en övergångsanimation upp som nästan ger dig hallucinationer. Kollegan står vänd bort från dig och läser från PowerPointen ord för ord. Du vet att du snart kommer att drabbas av ”Death by Powerpoint”. Dina tankar kommer att flyta iväg, din mobil kommer plötsligt befinna sig i din hand eller så faller du i Morpheus armar och somnar.

Känns detta igen? Det flesta av oss har nog varit med om en sådan presentation. Antagligen fler än en gång.

För att kunna skapa en snygg och tydlig Powerpoint-presentation ska man komma ihåg att du är presentationen. PowerPoint är bara ditt visuella hjälpmedel.

Syfte

Syftet med kursen är att du ska lära dig att skapa bra och tydliga PowerPoint-presentationer. 

Kursmålen

Efter genomförd kurs kommer du 

  • veta att PowerPoint har inbyggda funktioner som guidar dig med layouten
  • ha en uppfattning om hur mycket text som är lämpligt att ha på en bild
  • veta hur du skapar ett grafiskt helhetsintryck
  • veta hur animationer kan hjälpa publiken att fokusera
  • veta att övergångsanimationer bör undvikas
  • veta att du kommer att behöva verbalisera din presentation.

Vi har använt oss av webbversionen av PowerPoint (PP) i Office 365 för att exemplifiera. Olika versioner erbjuder olika möjligheter och därför kan det se annorlunda ut i din version. Även om råden vi ger utgår från PowerPoint gäller de självklart även andra presentationsverktyg som Keynote, Google Presentationer, Canva, Prezi och så vidare. 

PowerPoint består av olika bilder som fylls med text och grafik. Då vi kommer att prata om både PowerPoint-bilder och andra bilder som illustrationer och fotografier väljer vi uttrycket slajd för att förtydliga när vi nämner PP-ytan.

Puffbild: Foto av Teemu Paananen, licensierad enligt Unsplash License

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.