Författare: Mats Nordström

Publicerad:

Reviderad:

Tredjeparts­blockering: Världens bästa grävlingIntroduktion

När du surfar på webben händer det mycket bakom kulisserna som du vanligtvis inte ser. Till exempel är det inte helt lätt att förstå hur det kommer sig att den där boken du nyss kollade upp i en nätbokhandel snart dyker upp i annonser på helt andra sajter. Faktum är att det finns väldigt många företag som specialiserar sig på att spåra och kartlägga hur du rör dig på nätet. Ofta sker det genom att små filer, så kallade tredjepartscookies, laddas ner i din webbläsare och rapporterar tillbaka dina rörelsemönster till företagen. Det vanligaste syftet med kartläggningen är att skicka riktad reklam till dig.

Du kanske inte har någonting emot att få riktad reklam till dig eller att Google Maps ständigt vet var du finns även när du inte använder tjänsten. Men kanske är det så att du vill ha lite mer kontroll över vilken information du lämnar ut?

Syfte

I den här kursen visar vi hur du kan använda det lilla programmet Privacy Badger för att göra den här komplicerade världen synlig och ge dig kontroll över tredjepartsspårarna.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs bör du:

  • kunna installera och använda dig av Privacy Badger
  • vara mer medveten om hur många olika företag som försöker spåra dig
  • veta hur du kan få makten att välja vilka företag som får lov att spåra dig.

Upplägg

Vill du veta ännu mer om kakor och hur du fredar din personliga integritet på internet rekommenderar vi den längre kursen Storebror ser dig – som ligger här på Digiteket.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Mats Nordström

Publicerad:

Reviderad: