Skydda dina smarta enheterLektion ett

Börjar vi se oss om i hemmet så har fler och fler smarta saker tagit en naturlig del i våra liv. Det kan handla smarta klockor, smarta högtalare, robotdammsugare, smarta kylskåp med mera. Även din mobiltelefon innehåller smarta funktioner. De automatiserar eller förenklar delar av vår vardag och introducerar i många fall helt nya möjligheter att använda digital teknik.

Smarta enheter innehåller små datorer som i det flesta fall är uppkopplade till olika e-tjänster via internet. Dessa enheter kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas i olika syften. Ett exempel är att komma över värdefull information såsom lösenord eller kortuppgifter. Ett annat exempel är att använda den smarta enhetens datorkraft för så kallade överbelastningsattacker som gör att digitala tjänster i samhället kan störas eller sluta att fungera.

Det kan ibland vara svårt att avgöra vilken elektronik i hemmet som innehåller smarta funktioner. Om elektronik kräver att du ansluter den till internet för att aktivera vissa funktioner är det sannolikt en smart enhet. Det är viktigt att hålla dina smarta enheter uppdaterade så att säkerhetsuppdateringar installeras, att skydda dem med lösenord eller PIN-kod och helt enkelt koppla bort enheter du inte längre behöver från internet.

Smart högtalare.

Exempel på en smart högtalare. Bild: hatalar205, Wikimedia Commons, CC0

Diskussion

Reflektera och diskutera, enskilt eller i grupp: 1) Fundera över vilka maskiner du har i hemmet som har någon form av uppkoppling till nätet. 2) Ta reda på på vilket sätt deras kommunikation sker. 3) Vet du vilken form av skydd enheten har?

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Tomas Svedgård Lindmark

Publicerad: 13 mars, 2020