Författare: Tomas Svedgård Lindmark

Publicerad:

Reviderad:

Tänk säkert! En snabbkurs i att göra dina smarta saker säkraIntroduktion

YouTube

Genom att starta denna video så accepterar du Youtubes integritetspolicy och accepterar att de kommer saamla in viss data om dig genom att sätta kakor. Om du klickar i "Kom ihåg" behöver du inte upprepa ditt val för varje video. By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Läs mere

Starta video

Kort informationsfilm från Tänk säkert-projektet.

Idag är så kallade smarta enheter såsom robotdammsugare och smarta högtalare vanliga i hemmet,  för att inte tala om smarta telefoner. Dessa enheter kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas på olika sätt:  för att få tillgång till värdefull information såsom lösenord eller kortuppgifter, eller för att få tillgång till extra datorkraft.

Att handla på nätet har många fördelar. Men var försiktig, gör inte sådant på nätet som du aldrig skulle göra i verkliga livet. Denna kurs innehåller också tips kring vad du kan tänka på för att dina smarta saker inte ska göra spontana köp eller att dina kortuppgifter hamnar i fel händer.

Bilden visar en robotdammsugare på väg under en röd fåtölj.

Robotdammsugare, ett exempel på en smart enhet i våra hem. Bild: Matti Blume, CC BY-SA 4.0

Syfte

I denna korta kurs tittar vi på de eventuella säkerhetsbrister dina smarta enheter kan innehålla. Syftet är att göra dig medveten nog för att kunna undvika och åtgärda dessa, så att du kan använda dessa hjälpmedel på ett ännu säkrare sätt. Kursen har en allmänbildande inrikting för dig som privatperson, men kunskaperna kan självklart också stödja dig i din profession. Den fungerar också som en ingång till fler kurser här på Digiteket där du kan fördjupa dina kunskaper kring säkerhet på nätet, t ex Hängslen och livrem-grundläggande säkerhet på nätet, Virus gör din dator sjuk och Kryptering-konsten att göra det förståeliga oförståeligt.

Kunskapsmål

När du är klar med kursen skall du:

  • Kunna identifiera vad som är en så kallad smart sak
  • Känna till de vanligaste sätten att skydda dina smarta saker, inklusive din dator
  • Känna till de vanligaste sätten att skydda dina kortuppgifter

Upplägg

Kursen består av tre lektioner, med text och bild samt ett antal repetitionsfrågor som hjälper dig att reflektera över och ge dig en introduktion i ämnet.

Kursen är framtagen i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, med material från deras Tänk Säkert-satsning. Gå gärna dit för att hitta mer information och bra tips!

Logotyp för MSB
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Tomas Svedgård Lindmark

Publicerad:

Reviderad: