Författare: Anna Troy

Publicerad:

Reviderad:

Ta tärningarna online – hur man bordsrollspelar digitaltIntroduktion

På 70-talet uppkom ett helt nytt sätt att berätta, nämligen bordsrollspelet. Dungeons and Dragons anses vara det första och är idag populärare än någonsin. 

Rollspel går ut på att en grupp människor skapar en berättelse tillsammans. Oftast är det en person som leder (spelledaren) och tre eller fler som är spelare. Lite som om en författare skriver en bok men karaktärerna i boken är levande och kan berätta vad de gör.

För att simulera olika egenskaper och händelser utgår man ifrån ett regelverk och man använder oftast tärningar som verktyg. Man kommer även överens om vilken miljö spelet utspelar sig i. Även om fantasyvärldar är populära i rollspelssammanhang, kan de utspela sig var och när som helst.

Alla kan spela och barn kan till och med spelleda vuxna. För mer information, läs om Rollspel på Sverok.

Den traditionella bilden av bordsrollspel är folk som sitter runt ett bord, med pappersformulär och tärningar, men rollspelare har parallellt experimenterat med olika sätt att rollspela digitalt ända sen internet föddes. När tekniken hade hunnit i kapp i början av 2010-talet, började tjänster som Roll20 dyka upp. Med VTT (Virtual Table Top) går det att via en delad skärm få till nästan allt som går att göra vid ett bord, även om den sociala känslan inte är riktigt densamma.  

Som så många andra hade jag nosat lite på att rollspela online redan innan corona. Visst vore det kul att rollspela med folk från hela Europa, men det verkade komplicerat och jag tyckte det räckte med min fysiska rollspelsgrupp. När vi inte fick träffas fysiskt längre kunde en vän i Luleå vara med och spela igen, vilket faktiskt är en av de mer positiva följderna av corona-pandemin. 

Så hur gör man? 

I filmen ”Ta tärningarna online – hur man bordsrollspelar digitalt” går jag igenom några olika alternativ, demonstrerar olika onlineverktyg och pratar slutligen lite om hur man hittar folk att spela med.

Lyssna gärna på kursförfattaren Anna Troy när jag berättar om rollspel online i ett radioinslag i P1 Kultur: Rollspel på distans ökar under pandemin. Inslaget innehåller även ett kort exempel på en rollspels-session.

Syfte

Syftet med kursen är att du ska få en uppfattning om hur man kan genomföra rollspel online genom att förevisa ett antal olika verktyg och tjänster som finns.

Kunskapsmål

Efter genomgången kurs kommer du känna till

  • några olika tekniker och tjänster med olika svårighetsgrad för webbaserade rollspel
  • hur du kan hitta någon att spela med.
Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Anna Troy

Publicerad:

Reviderad: