Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Som en skugga i cyberrymden – att surfa privat och inte lämna mer spår än nödvändigt

Innehållet i denna lektion finns också som en del i en större och mer omfattande kurs om integritet på internet, som ligger under kompetensområde ”säkerhet”: Storebror ser dig – om integritet på internet.

Vi rör oss i en ständigt föränderlig omvärld och det som är norm idag kanske var omöjligt eller otänkbart för ett halvsekel sedan. Detta är inte minst sant beträffande vår syn på privatlivets helighet. Idag är exponering och transparens – även i det mest privata – naturligt för många och till och med en karriärväg för några. Internet har varit en avgörande komponent i denna utveckling. Å ena sidan har internet gett oss helt nya möjligheter att exponera oss själva, inte bara lokalt utan globalt. Å andra sidan har internet också satt hittills oöverträffad övervakningsteknik i händerna på stater och företag. Kombinationen gör att det som många av oss tidigare tänkt på som privat nu kan vara handelsgods. Detta förstärks också av att många delar digitala enheter och inloggningar, utan att alltid vara medvetna om vilka konsekvenser det kan leda till.

Syfte

Denna korta kurs handlar om att ge dig grundläggande kunskaper om hur du skyddar din integritet på internet, hur du surfar privat och hur du så mycket som möjligt kan kontrollera de spår du lämnar efter dig.

Kunskapsmål

När du gått klart denna kurs kommer du att ha:

  • kunskap som bättre gör att du kan skydda din personliga integritet
  • konkreta färdigheter i hur du surfar privat
  • konkreta färdigheter i hur du hanterar din sökhistorik
  • konkreta färdigheter i vad kakor är och hur du hanterar dem.

Puffbild: Wolf hand Public domain

Kommentarer

Hjälpte detta dig?

Digiteket-redaktionen vill gärna veta mer om hur du har använt kursen.


Fält markerade med * är obligatoriska. Redaktionen granskar kommentarer innan de publiceras. Din e-post kommer inte publiceras.