Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Stärk din trovärdighet

Det är alltid bra för trovärdigheten att underbygga sina påståenden eller åsikter med källor. Du visar för din publik att du har koll på dina källor samtidigt som du erbjuder dem att själva kontrollera att uppgifterna stämmer. 

Vad som är en trovärdig källa beror förstås på ämnet. Exempelvis så behöver inte en forskare som skrivit en avhandling om biologisk mångfald nödvändigtvis vara en trovärdig källa när det gäller sjukdomar och hälsa.

Här är några exempel på källor som ofta används inom journalistiken:

  • Experten. Om din källa är en expert som du pratat med, exempelvis en forskare, ska det framgå vad som gör att just den personen är trovärdig. Experten bör ha specialkunskap om just det hen uttalar sig om.  
  • Caset. Caset är en intervjuperson som på något sätt är berörd av det du skriver om. Det kan vara någon som har upplevt en orättvisa eller någon som gjort något bra och som kan inspirera andra. 
  • Vittnet. Ett vittne är någon som kan bekräfta det du skriver om. Du ska helst samla in fler än ett vittnesmål som bekräftar att händelsen som du tar upp i din artikel har ägt rum. 
  • Dokumentet. Ett dokument kan vara till exempel ett skrivet brev eller mejl, anteckningar från ett möte eller ett beslut från en myndighet eller från regeringen.