Så hänvisar du till dina källor
Att redovisa källor är allra viktigast då du lyfter en fråga som omgärdas av mycket ryktesspridning och falsk information, till exempel om det handlar om krig och konflikter eller om vaccin. Men källor kan komma väl till pass även i andra sammanhang.
Tänk dig att du vill få med dina vänner till gymmet, men har lite svårt att motivera dem. Eller du kanske funderar i ett större perspektiv på att fler seniorer borde upptäcka fördelarna med träning. I båda fallen ökar dina chanser att lyckas om du hänvisar till en rapport som visar att det aldrig är försent att börja träna.
Om det är en debattartikel eller insändare du skriver kan du till exempel skriva ut källan på det här viset:
“Äldre män har samma möjligheter att bygga muskler som de som är yngre, enligt en rapport från Gymnastik- och idrottshögskolan.“
Ännu proffsigare blir det om läsaren också har möjlighet att klicka på en hyperlänk för att enkelt komma vidare till studien. Om du till exempel publicerar din artikel på en blogg eller hemsida, kan du skapa en hyperlänk genom att markera ordet du vill hyperlänka från och sedan hitta och klicka på den lilla kedjesymbolen som finns i verktygsfältet (detta kan se olika ut beroende på vilken tjänst du använder). När du klickar på kedjesymbolen får du upp ett fält där du lägger in en URL, det vill säga länkadressen, till källan du vill ange.
Då kommer din text istället att se ut så här:
“Det är aldrig försent att börja träna – äldre män har samma möjligheter att bygga muskler som de som är yngre, enligt en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan.“
Tänk gärna lite extra på hur journalister gör när de hänvisar till sina källor nästa gång du läser en tidningsartikel eller lyssnar till en nyhetssändning!