Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Fyra enkla knep för bättre bilder

En äldre man står med en mobiltelefon i handen och ser ut att försöka ta en bild. I bakgrunden sitter en spegel på väggen där vi kan skymta mannens rygg.

Med enkla knep kan du ta bättre bilder. Foto: Lotta Bergseth ©

Bilden är viktig för att ditt inlägg i sociala medier eller din insändare i lokaltidningen ska ge ett trovärdigt intryck. I sociala medier är det ögonblicksbilder, eller videor, som känns genuina och ger en känsla av att avslöja något ”bakom kulisserna” som generellt ger bäst spridning.

I en insändare eller debattartikel, som publiceras på en blogg eller i lokaltidningen, är det viktigt att bilden är lite mer genomtänkt och ”professionell”, eftersom du vill stärka din trovärdighet. 

I samtliga fall har bilden fått en allt viktigare status i det moderna medielandskapet. Lägg därför gärna lite extra tid på att ta en bra bild, antingen det är till en inbjudan till fest, till en debattartikel eller till ett inlägg om din senaste lärdom från en studiecirkel. 

Med mobilen kan du idag åstadkomma lika bra bilder som om du hade använt en systemkamera. Fördelen med mobilen är ju att den ofta är lättillgänglig och med oss i fickan var vi än är. 

  1. Testa olika vinklar. Ibland krävs det många försök innan en bild blir riktigt bra. De bilder som är dåliga kan enkelt raderas. Ta därför många bilder och var inte rädd för att ta god tid på dig. Det är ofta små nyanser som gör en bild bättre eller sämre. Det kan till exempel handla om att du flyttat dig 30 cm åt sidan, att solen gick i moln eller att du fångat en rörelse som gör att bilden blir en fullträff. Rör dig på platsen och runt motivet.
  2. Gå närmare motivet. En närbild eller halvbild på en person, med något som händer i bilden i bakgrunden, är ett bra sätt att skapa en spännande bild. Vill du vara riktigt ambitiös kan du se till att ha med något intressant i förgrunden också. Betraktaren blir nyfiken och stannar upp när det finns mycket att titta på i bilden.
  3. Bra ljus. Tänk på ljuset. Försök att titta på hur det faller på objektet. Undvik lysrörsljus. Gå hellre utomhus eller fram till ett fönster där du kan använda sidoljus om du till exempel ska fotografera en person.
  4. Action. Låt det hända något i bilden. En person som sitter still och tittar in i kameran kan vara bra men en person som gör något intressant, till exempel i sin yrkesroll eller utövar sin hobby, är bättre. Om du fångar en rörelse i din bild har du verkligen lyckats.