Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Utmaningar med AI

Med ny teknik har det blivit enkelt för vem som helst att skapa texter eller bilder med hjälp av artificiell intelligens, AI. Tekniken öppnar för oändliga möjligheter. Företaget Open AI var först med att göra tekniken tillgänglig för en bred allmänhet. Med deras chattbot Chat GPT kan du ställa vilken fråga som helst och du får med stor sannolikhet ett utförligt och trovärdigt svar – be om ett recept på blåbärspaj, be chattbotten att argumentera för en viss åsikt eller förklara en matematisk formel. Inget är omöjligt förutsatt att frågan inte är alltför kontroversiell. Den som ber om instruktioner för hur man tillverkar en hemmagjord bomb eller ber chattbotten att argumentera för att klimatförändringarna är en myt, kommer att gå bet. Men själva tekniken kan naturligtvis användas för illasinnade ändamål om den är i fel händer. Det skulle till exempel kunna gå att använda AI för att skapa fejkade nyhetstexter i stor skala för att sprida misstro och förvirring i ett område.

 

Tekniken aktualiserar inte bara etiska frågeställningar utan också frågor kring upphovsrätt och källkritik. När du använder en sökmotor som styrs av algoritmer är det du själv som söker av nätet genom att gå in i de olika länkarna i träfflistan. Här kan du oftast se tydligt vem som är avsändare av informationen. Men när du använder Chat GPT blir det svårare för dig att förstå var informationen kommer ifrån. 

 

Reflektion

Tänk dig att du ska skriva en insändare till tidningen som handlar om en fråga som du känner starkt för. Du har svårt att uttrycka dig i skrift och tar hjälp av en AI-tjänst med formuleringar och för att få en bra struktur på texten. Med rätt instruktioner till AI-tjänsten lyckas du till slut få till en text där ditt budskap går fram. Men är det verkligen du som skrivit insändaren? Och har det egentligen någon betydelse?