Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Så formar algoritmerna din världsbild

På nätet finns en så stor mängd information att den skulle bli helt ohanterlig utan algoritmernas hjälp. Algoritmer är en uppsättning regler som bestämmer vilken information just du ska få till dig. För att lista ut vilken information som passar dig, använder algoritmerna din historik – vilka webbplatser du besökt, vilka Facebooksidor du gillat, vilka sökord du använt på Google, vilka sociala medier-inlägg du delat eller kommenterat och så vidare. 

 

Sociala medier-plattformarnas algoritmer prioriterar inlägg som får många kommentarer och delningar. Det har lett till att inlägg som är sensationella och väcker starka känslor får större spridning än de som är sakliga och korrekta. Desinformation och konspirationsteorier, till exempel om att Bill Gates övervakar människor genom att operera in mikrochipp i samband med vaccinering, får till exempel större spridning än Folkhälsomyndighetens lite torrare, sakliga information om vaccinering. 

 

Tips! Om du inte vill bli spårad kan du gå in i Googles Integritetspolicy på ditt Google-konto och klicka på Integritetskontroll för att stänga av sökmotorns insamling av data. Du kan också gå in i dina inställningar på datorn, klicka dig vidare till integritet och anpassa dina inställningar.

Vi får ofta anpassad information till oss när vi är ute på nätet eller använder olika tjänster. Foto: Lotta Bergseth ©