Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Så avslöjar du falska sociala medier-konton

Fem saker som kan avslöja ett falskt konto. 

  1. Kontakterna. Gå in på profilen genom att klicka på namnet. Här kan du se hur många kontakter eller följare personen har. Fejkkonton tenderar att följa väldigt många och ha få personer som följer det tillbaka. Om detta är fallet så är sannolikheten större att kontot är falskt.
  2. Historiken. Hur många inlägg har gjorts av kontot? Om det bara består av delningar av olika länkar eller kanske något enstaka inlägg så sänker det kontots trovärdighet. Är kontot nystartat? Då kan det vara ett falskt konto.
  3. Är kontot verifierat? Om kontot påstås tillhöra en känd person eller känt varumärke så brukar det vara verifierat. Det brukar då vara markerat med en liten symbol vid profilnamnet. Även kända företag eller organisationer, som kan råka ut för falska kopior som lurar konsumenter, kan ha verifierade konton. På X (tidigare Twitter) är det idag även möjligt att betala för att få en symbol vid profilnamnet, även om kontot inte är verifierat. Läs mer om detta på SVT Nyheter.
  4. Profilbilden. Är profilbilden lite väl perfekt? Den som vill luras använder ofta bilder på andra, gärna bildsköna, ansikten. Det händer ofta att bilder är stulna från andra konton. Gör en omvänd bildsökning för att se om bilden har använts i andra sammanhang
    1. Gör en skärmdump av profilbilden. 
    2. Gå sedan in på Google Bilder
    3. Klicka på den lilla kamerasymbolen till höger i sökrutan och ladda upp skärmdumpen i sökfältet och klicka på sök. 

Numera används AI-genererade bilder ofta som profilbilder på falska konton, vilket gör det svårare att bildsöka och genomskåda falska konton med hjälp av profilbilden. Tre klassiska kännetecken på att bilden är AI-genererad är centralt placerade ögon, hår som smälter in i bakgrunden och att bara det ena örat har ett örhänge. En del sociala medier-plattformar, till exempel Facebook och Linkedin, försöker systematiskt att stänga ned den typen av konton. 

Den blå bocken vid Bruce Springsteens namn visar att detta Facebook-konto är verifierat. Du kan alltså lita på att det är Bruce Springsteens officiella konto på Facebook. Även företag och organisationer kan ha verifierade konton.