Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Värdet med samverkan

Varje steg vi tar i samverkan med civilsamhället stärker oss i vårt uppdrag och ger mer hållbara resultat.

- Offentlig aktör

För folkbibliotek finns det många olika aktörer att samverka med. Ibland har de liknande verksamheter för unga som ni, men kanske med andra syften och mål än vad ni har inom folkbiblioteksverksamheten. I denna del får du undersöka vilka aktörer som finns och vad som kan vara bra att känna till om dem.

Vad skiljer olika aktörer och vad är deras perspektiv?

Offentlig sektor

Verksamhet i offentlig sektor är till för alla medborgare i samhället. Folkbibliotek drivs av offentlig sektor. Offentlig sektor styrs av lagar och regler. Om en verksamhet inom offentlig sektor ska samverka och genomföra gemensamma projekt med privata aktörer eller civilsamhället kan det behövas en upphandling eller ett särskilt avtal. Bland annat omfattningen av den verksamhet som ska göras i samverkan styr om det behövs en upphandling eller särskilt avtal. En offentlig aktör kan också samverka med en annan offentlig aktör. Kanske samverkar ni redan idag med en offentlig verksamhet? Exempel kan vara öppen ungdomsverksamhet, simhallar, pedagogisk verksamhet som förskola, skola eller verksamheter under socialtjänstens paraply.

Privata aktörer

Privata aktörer, företag eller det så kallade näringslivet, drivs ofta av ett vinstintresse och har syften och mål anpassat till det. I en samverkan med privata aktörer är det viktigt att tänka på att ni kan ha olika mål som behöver kombineras. Privata aktörer kan driva verksamhet som liknar både offentlig verksamhet och det civila samhällets verksamheter. De kan ha bra verksamhet med barn och unga i fokus, men ändå ha andra syften och mål än offentlig sektor eller civilsamhället. Kanske samverkar ni redan nu med privata aktörer som är aktiva i verksamhet för barn och unga? Exempel på det kan vara idrottsanläggningar och lokala butiker.

Civilsamhället

Det civila samhällets organisationer drivs utifrån idéer och intressen. De behöver varken förhålla sig till samma lagkrav som offentlig sektor eller vara vinstdrivande som privata företag. De anpassar sina verksamheter efter sina målgrupper och medlemmar. Det kan finnas många aktörer i civilsamhället som är intressanta för er att samverka med. En verksamhet som till exempel har specialistkunskap inom ett visst område eller som når ut till unga som ni har svårt att nå. Kanske samverkar ni redan idag med organisationer med fokus på barn och unga? Exempel på det kan vara idrottsförening, religiöst samfund eller studieförbund.

Vad innebär samverkan?

Samverkan innebär att två eller flera aktörer hittar ett gemensamt mål som gynnar dem alla – en vinn-vinn-situation.

Folkbiblioteksverksamheten

Samverkan handlar om att skapa värde tillsammans med andra. För att det ska fungera är det viktigt att ni alltid utgår från ert uppdrag. För folkbibliotek handlar det om att utgå från sådant som uppdrag, mål, biblioteksplan, bibliotekslag och övriga lagar som ni har att förhålla er till. Folkbiblioteken kan dock inte göra allt på egen hand – där kommer samverkan in.

Civilsamhället

Samverkan förutsätter att en annan aktör kan och vill bidra till folkbibliotekens uppdrag och behov, samtidigt som de får en egen vinning för sin verksamhet. Civilsamhällets olika aktörer drivs av idéer som de vill uppnå. Det gäller att hitta aktörer som har gemensamma intressen och engagemang som ni, och som kan bidra med sina unika perspektiv.

Vinn-vinn

Samverkan ska alltid vara en vinn-vinn-situation som gör att de som är med tillsammans kan åstadkomma något som de inte hade klarat på egen hand. Initiativet till samverkan kan komma från båda håll, och ska alltid skapa värde för alla inblandade. Samverkan går ut på att hitta gemensamma mål utifrån olika perspektiv.

Varför samverkan?

Samverkan med andra kan ge er inspiration. Med hjälp av civilsamhällets styrkor kan ni utveckla er verksamhet.

Samverkan mellan offentlig sektor och det civila samhället förutsätter vilja, mod och en tro på att det är tillsammans vi kan skapa en bättre morgondag.

– Offentlig aktör

Samverkan med civilsamhället kan på olika sätt bidra till att stärka er verksamhet.

Folkbiblioteksverksamheten

Nå ut till fler grupper av unga som har behov av er verksamhet men som ni inte når idag. Skaffa en fördjupad kunskap om olika grupper, exempelvis unga med funktionsnedsättning, unga som identifierar sig som hbtqi-personer osv.

Nå fler potentiella besökare genom att erbjuda nya typer av aktiviteter. Exempelvis teater, e-sport eller aktiviteter för dem som är intresserade av a-traktorer. Bjud in civilsamhällesaktörer så att ni kan utveckla, planera och genomföra aktiviteter tillsammans.

Skapa verksamhet för att etablera trygga och stabila relationer med de unga. Utforska möjliga samverkansformer för att tillsammans arbeta med till exempel den fysiska biblioteksmiljön, att integrera olika kulturer och skapa en välkomnande förutsägbarhet.

Hitta nya sätt att bedriva verksamhet på. Till exempel genom mobil pop up-verksamhet i såväl väntade som oväntade miljöer och sammanhang, digitala verksamheter och så vidare.

+

Civilsamhället

Beroende på just ert behov så kan det vara olika aktörer i civilsamhället som kan komplettera er egen kunskap, kompetens och erfarenhet.

=

Värdet med samverkan

Att samverka kan vara ett viktigt steg i ert utvecklingsarbete. Genom samverkan kan ni uppnå mer än vad en aktör kan göra på egen hand.

Bra jobbat!

Du är klar med första delen. Innan du går vidare till nästa del måste du besvara flervalsfrågan.


Flervalsfråga

Välj rätt svar för att fortsätta till nästa lektion.

Illustration av två pratbubblor med tre prickar i varje pratbubbla. Överlappar delvis varandra.

Vad går samverkan ut på?

Svara rätt på testfrågan för att fortsätta.