Hitta ert sätt att samverka
Det är svårt för oss att vara överallt. Så genom att samverka med kommuner och deras mötesplatser kan vi nå ut till många fler ungdomar.
- Styrelseledamot, RFSL Ungdom sydväst
Nu kommer du att få en introduktion till MUCF:s Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället, som tagits fram i dialog med olika aktörer. Målet med samverkansmodellen är att underlätta ert arbete med samverkan. Sedan är det dags för er att fundera över vem ni skulle kunna samverka med och vad som skulle kunna utveckla er verksamhet.
MUCF:s Samverkansmodell – för offentliga aktörer och civilsamhället
MUCF:s Samverkansmodell består av ett antal faser. I den här kursen får du en kort introduktion till faserna Identifiera och involvera, Planera och justera samt Implementera och polera. I den sista delen i denna kurs får du information om var du hittar mer information, material och verktyg.
MUCF:s Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället
I den här delen kan du ta del av en kort film om MUCF:s Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället. Filmen är cirka 3 minuter och handlar om varför modellen tagits fram och hur den underlättar samverkan mellan offentlig sektor och det civila samhället.
Samverkansmodellens faser
Det finns fyra faser i samverkansmodellen. Här kommer några exempel på hur tre av faserna kan hjälpa er att komma igång med samverkansarbetet. Fasen Förutsättningar för offentliga aktörer tar vi inte upp här, men den kan ni gärna utforska internt för att stärka er innan ni går in i en samverkansprocess. I delen ”Arbeta vidare med samverkansmodellen” får du veta mer om var du hittar hela materialet och kan fördjupa dig i modellens olika faser.
Hitta aktörer i samhället
Har ni idéer om aktörer som ni skulle kunna samverka med för att utveckla er verksamhet?
Det gör ingenting. I denna fas får ni hjälp med just det. I denna fas av samverkansprocessen kartlägger ni och tar reda på vilka civilsamhällesaktörer som finns inom ert geografiska område eller verksamhetsområde. Genom att sedan skapa dialog med dem så kan ni hitta rätt samverkanspartner.
Så bra! I denna fas får ni hjälp med att utveckla dessa tankar. Genom att ni skapar dialog med de ni tror skulle kunna vara intresserade kan ni sedan tillsammans utforska vad ni kan arbeta med tillsammans.
Toppen! I denna fas får ni hjälp med att utveckla dessa tankar. Genom att ni skapar dialog med de ni vill samverka med kan ni sedan tillsammans utforska vad ni kan arbeta med ihop. I denna fas av samverkansmodellen får ni också hjälp med att identifiera vilka behov eller problem ni tillsammans kan lösa.
En vanlig fallgrop är att bara kontakta de man redan känner till eller brukar arbeta med. Genom att använda samverkansmodellens fas Identifiera och involvera får ni hjälp att undvika det.
Hitta metoder för samverkan
Har ni idéer om aktörer som ni skulle kunna samverka med för att utveckla er verksamhet?
Det gör ingenting. I denna fas får ni hjälp med precis det. Möjligheten att nå ett gott resultat ökar om alla som ska involveras i samverkansprocessen vet vad som ska göras och varför. I denna fas av samverkansprocessen får ni hjälp att identifiera vilka roller som behövs och vilka metoder som är lämpliga att arbeta med.
Så bra! I denna fas får ni hjälp med att utveckla dessa tankar. Möjligheten att nå ett gott resultat ökar om alla som ska involveras i samverkansprocessen vet vad som ska göras och varför. I denna fas av samverkansprocessen får ni hjälp med att hitta fram till en gemensam bild av hur samverkan ska gå till och vem som ska göra vad.
Spännande! I denna fas får ni hjälp med att utveckla dessa tankar. Möjligheten att nå ett gott resultat ökar om alla som ska involveras i samverkansprocessen vet vad som ska göras och varför. I denna fas av samverkansprocessen får ni hjälp med att hitta fram till en gemensam bild av hur samverkan ska gå till och vem som ska göra vad. Det är viktigt att alla medverkande tar beslut tillsammans.
Arbetet med de olika faserna av samverkansmodellen behöver inte ta lång tid. Och genom att arbeta med faserna möjliggör ni goda relationer och ökar chanserna för att alla inblandade når sina mål.
Hitta sätt att uppnå mål
Är ni beredda på att utveckla och anpassa er samverkan om era förutsättningar skulle förändras?
Det gör ingenting. I denna fas får ni hjälp med precis det. När man planerat länge och äntligen ska genomföra är det lätt att det inte blir som man har tänkt. Genom att arbeta med denna del av samverkansprocessen kan ni lättare ta er vidare mot er målsättning, även om förutsättningar förändras.
Så bra! I denna fas får ni hjälp med att utveckla dessa tankar. Det behövs en öppenhet för att förutsättningar kan förändras under samverkans gång.
Det låter toppen! I denna fas får ni hjälp med att utveckla dessa tankar. Det behövs en öppenhet för att förutsättningar kan förändras under samverkans gång. Det är viktigt att ni håller igång dialogen mellan alla som samverkar så ni kan möta utmaningarna tillsammans.
Med samverkansmodellen finns stöd för er att arbeta med alla faser och steg som bör gås igenom i en samverkansprocess, för att samverkan ska bli lättare att genomföra.
Mötesplatser i samverkan når ut bredare, syns mer och ger möjlighet att möta en större mångfald av unga.
– Ungdomskonsulent, Göteborg stad
Hur kan samverkan med civilsamhället stärka just er verksamhet?
Beroende på ert behov kan olika organisationer i civilsamhället komplettera er kunskap och erfarenhet. Identifiera vilken typ av organisation som skulle kunna komplettera er verksamhet.
Folkbiblioteksverksamheten
Utgångspunkten för samverkan ska alltid vara ett behov i verksamheten. De styrkor som andra aktörer besitter kan fungera som inspiration eller hjälpa till att utveckla verksamheten.
+
Civilsamhällesaktörer
Det kan finnas organisationer som har ett annat förtroende bland vissa grupper av unga och som därmed har lättare att nå ut till dem än vad ni har. Det finns exempelvis organisationer som samlar unga med olika kulturella bakgrunder, fritidsintressen eller från olika religiösa samfund.
↓
Det finns organisationer som har specialistkunskap om olika grupper av unga, exempelvis unga hbtqi-personer, personer med funktionsvariationer eller med psykisk ohälsa. En sådan organisation kan hjälpa er med kunskapshöjning så att ni blir ännu bättre på att bemöta denna grupp.
↓
Det finns organisationer som är experter på vissa typer av aktiviteter som kanske kan berika er verksamhet. Det kan handla om exempelvis friluftsliv, kulturaktiviteter som sång och dans eller idrott. Kanske kan en organisation bidra med en extra ledare vid en viss aktivitet som ni ensamma inte har möjlighet att anordna.
↓
En organisation kan ha medlemmar som kan vara viktiga förebilder för någon målgrupp i er verksamhet som annars kan vara svår att nå. Saknar de unga ni möter förebilder inom ett visst område kanske ett samarbete med en organisation kan lösa det.
↓
En civilsamhällesorganisation kanske kan agera snabbt i en krissituation och stötta upp er i biblioteksverksamheten om det oförutsedda händer. Exempelvis har många religiösa samfund utbildade personer som är vana att möta människor i sorg och kris.
=
Värde av samverkan
Beroende på vilken aktör ni väljer att samverka med och kring vilket behov så kan ni skapa olika typer av värden tillsammans, genom gemensamma idéer och mål.
Bra jobbat!
Du är klar med andra delen. Besvara flervalsfrågan innan du går vidare till nästa del.