Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Arbeta vidare med samverkansmodellen

Vi får aldrig hamna i att vi tror vi vet. För om vi tror att vi vet, då tappar vi utvecklingen.

- Verksamhetschef allmänt föreningshus

MUCF:s Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället – för verksamhetens fortsatta utveckling

MUCF:s Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället är ett digitalt verktyg för samverkan. Du, dina kollegor och samverkanspartner kan ta del av MUCF:s Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället i sin helhet på MUCF:s webbplats.

Syftet med modellen är att ge kunskap och inspiration till samverkan. Modellen hjälper dig, dina kollegor och samverkanspartner att fördjupa er i de delar ni behöver och är nyfikna på att utforska tillsammans. Ni kan därför använda modellen kronologiskt, från början till slut, eller börja i den del som känns mest aktuell för er samverkan. Behövs det kan ni gå fram och tillbaka mellan faserna.

Modellen hjälper er också att hitta viktiga frågor att diskutera och reflektera över tillsammans med era samverkanspartner.

Titta på MUCF:s film En introduktion till Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället på MUCF:s webbplats.

Flera delmaterial och resurser

Materialet Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället på MUCF:s webbplats utgörs av en klickbar och interaktiv pdf. Dessutom finns ett flertal tilläggsmaterial som ni kan använda i processarbetet. MUCF har tagit fram en processdagbok som kompletterar Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället och som är ett dokument som underlättar för er att göra upp en tidsplan men också dokument för att upprätta konsekvens- och riskanalys samt en avsiktsförklaring.

Illustration över MUCF:s Samverkansmodell – för offentliga aktörer och civilsamhället. Bilden visar de tre faserna Identifiera och involvera, planera och justera samt implementera och polera i varsin cirkel på rad efter varandra. Mellan cirklarna går pilar. Längst ner syns parametern "förutsättningar för offentliga aktörer".

Schematisk illustration över MUCF:s Samverkansmodell – för offentliga aktörer och civilsamhället. Illustrationen visar de olika delar och faser som modellen byggs upp av samt hur samverkansaktörerna kan röra sig mellan faserna. Längst ner i bild visas parametrar som påverkar arbetet i de olika faserna.

MUCF erbjuder även ett flertal verktyg i form av bland annat publikationer. Ta del av dessa verktyg på MUCF:s webbplats.

Aktörer och behov styr vilket värde ni skapar

Beroende på både vilken aktör ni väljer att samverka med och kring vilket behov ni samverkar så kan ni skapa olika typer av värden tillsammans.

Folkbiblioteksverksamheten

Samverkan ska utgå från behov i er verksamhet. Med hjälp av andra aktörers styrkor kan ni få inspiration och hjälp att utveckla verksamheten.

+

Civilsamhällesaktörer

Beroende på just ert behov så kan det vara olika aktörer i civilsamhället som skulle kunna komplettera er egen kunskap, kompetens och erfarenheter.

=

Värde av samverkan

Värde för barn och unga, exempelvis genom att ni kan erbjuda bredare verksamhet och ökad trygghet när ni är flera aktörer som jobbar mot samma mål och visar att ni vill samma sak.

Värde för civilsamhällesaktören och folkbiblioteksverksamheten, exempelvis genom att man får nya perspektiv på sin verksamhet och nya aktiviteter som bidrar till utveckling av såväl er som deras verksamhet.

Värde för biblioteksmedarbetaren, exempelvis genom inspiration, nya influenser och avlastning i arbetet.

Bra jobbat!

Du är klar med hela utbildningen. Tack för att du tog dig tid.

Vi hoppas att ni tar chansen att ta del av hela materialet om Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället och att ni vill använda och får nytta av den i er verksamhet.

_________________________________________________

Diskussionsuppgift

  1. Diskutera tillsammans med kollegorna. Vad tar ni fasta på från denna introduktionskurs?
  2. Fortsätt spåna: Har ni redan nu identifierat behov i er verksamhet där samverkan skulle kunna vara en väg framåt? Vilka goda förutsättningar för samverkan med civilsamhället finns redan på plats?
  3. Hur kan ni gå vidare för att fördjupa era kunskaper och utforska samverkansmöjligheterna ytterligare?