Vad är en micro:bit?Lektion ett

En micro:bit är ett litet mikrokontrollerkort som kan programmeras med blockprogrammering eller med programmeringsspråk som Javascript eller Python. Ett mikrokontrollerkort är en liten dator utan eget operativsystem så du behöver berätta för den, det vill säga programmera, allt den behöver göra. Micro:biten programmeras enklast i webbläsaren på sidan makecode. Du väljer där vilket programmeringsspråk eller vilken metod du vill använda, det enklare nybörjarvänliga sättet blockprogrammering eller det lite mer avancerade med textbaserad programmering. Du kan även växla programmeringsspråk under arbetets gång. 

Makecode prompt, val: Blocks eller Python.

En micro:bit kostar cirka 200 kronor. Den har 25 LED-dioder, inbyggd accelerometer vilket gör att den kan känna av rörelse, kompass, termometer med mera. Du kan arbeta med micro:bit-programmering även om du inte har en fysisk micro:bit och ditt program simuleras i webbläsaren. Man kan även komplettera sin micro:bit med olika tillbehör som exempelvis högtalare för att bygga ett tjuvlarm, lysdiodrar för att bygga trafikljus eller fuktsensorer för att bygga ett miniväxthus. Det är egentligen bara ens fantasi och kunskaper i elektronik som sätter gränserna. 

BBC har tagit fram micro:biten som ett pedagogiskt verktyg och i Storbritannien får alla elever i årskurs 7 varsin micro:bit. Man satsar på detta verktyg i skolan då progressionen från blockprogrammering till textprogrammering är naturlig och det finns en mängd handledningar, uppgifter och projekt att ta del av på de officiella micro:bit-sidorna såväl som på en mängd andra ställen. Det är aldrig svårt att hitta ny inspiration till projekt. 

På framsidan av micro:biten finns två knappar, A och B. Det finns även en display med 25 LED-lampor (5 x 5). På nedanstående bild har micro:biten programmerats så att de LED-lampor som bildar ett hjärta lyser. 

Kretskort med små hål i nederkant märkta 0,1,2,3v, och gnd. Två små knappar a och b ett hjärta av led i mitten.

På nedre delen av micro:biten (den gula delen) finns ett antal ”pins”, kontakter. Dessa kan användas för att koppla ihop micro:biten med extern utrustning. 

Du för över ditt program från datorn till din micro:bit med hjälp av en USB-sladd. Micro:biten får också ström den vägen, men om du vill använda den utan datorn (när du har fört över ditt program) så behöver den ett batteri. En micro:bit kan bara köra ett program i taget. När du överför ny kod försvinner det tidigare överförda programmet från micro:biten. 

Du bestämmer vad din micro:bit ska göra. Du kan till exempel välja att visa en text på skärmen när man klickar på knapp A, skapa ett spel som startas genom att du skakar din micro:bit eller skicka hemliga meddelanden till en annan micro:bit. 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Linda Stark

Publicerad:

Reviderad: