Videokvalitet och inställningarLektion tio

OBS innehåller också diverse inställningar som reglerar vilken bildkvalitet din ström håller. Om du har ställt in för hög kvalitet, en som ditt nätverk inte mäktar med, är det möjligt att Youtube bryter strömmen. Koppla gärna upp dig på ett trådbundet nätverk om du har möjlighet.

Ett sätt att avgöra kvaliteten är att köra verktyget ”Automatisk konfigurationsguide” som du hittar under ”Verktyg”. Välj ”Optimera för strömning” och tryck ”Nästa”. Tryck på ”Nästa” fram tills testet drar igång vilket tar en liten stund. När det är färdigt får du föreslagna inställningar. Med min långsamma dator och mitt slöa nätverk rekommenderas väldigt låg kvalitet, men du kommer förhoppningsvis få bättre rekommendationer.

Det finns en uppsjö inställningsmöjligheter och parametrar att ta hänsyn till vad gäller videokvalitet. Här är de viktigaste:

  • Bithastighet för video reglerar hur mycket data som ska skickas ut, ju mer data desto bättre kvalitet.
  • Utdataupplösning (skalad) reglerar hur stor bildstorleken är, det vill säga upplösningen. Om man tar helskärm på en låg upplösning, som i mitt exempel ovan, så kommer bildkvaliteten bli märkbart dålig.
  • Bildfrekvens reglerar hur många bildrutor som ska skickas ut per sekund. För hetsiga datorspel är 60 bra, för ”vanliga” videos fungerar 30 utmärkt.

Här gäller det helt enkelt att pröva sig fram. Jag trycker på ”Verkställ inställningar” och kör en olistad eller privat testström och ber någon kolla på kvaliteten. Jag rekommenderar några testströmmar för att du ska bli lite varm i kläderna och ha möjlighet att korrigera inställningar.

Vill du ändra video- och ströminställningar väljer du ”Inställningar” i kontrollpanelsrutan.

 

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 8 maj, 2020