Strömma till Youtube - FörberedelserLektion 12

För att du ska kunna liveströmma genom Youtube behöver du vara så kallad ”verifierad användare”. Se gärna denna lektionen i kursen Liveströmma till Youtube med dator och webbkamera för en enkel förklaring till hur man blir det.

För att kunna koppla ihop OBS med Youtube behöver du en nyckel, det vill säga en kod, från Youtube som du klistrar in i OBS.

Gå till Youtube och klicka på den lilla kameran med plustecknet, välj ”Sänd live”. Du ska sen i Youtube Studio välja ”Stream”. Fyll i den kommande strömmens titel, beskrivning och vilken offentlighetsnivå du vill ha. För testsammanhang är ”Privat” eller åtminstone ”Olistad” att rekommendera. Välj offentlig först när ni går live och vill att er ström ska kunna ses av er publik. Du kan också tidsinställa liveströmmen, men kom ihåg att sätta igång den när det är dags. Liveströmmen startar inte automatiskt.

Välj om materialet är anpassat för barn, om du väljer det har du inte möjligheter till livechatt under tiden med tittarna och kommentarsfältet är avstängt. Andra användare har inte heller möjlighet att lägga till videon till spellistor eller spara videon.

Nästa vy du möter är förhandsvisningsläget av din ström. Här kommer du kunna förhandsgranska din ström när du väl kopplat samman Youtube och OBS, och satt igång din liveström i det sistnämnda. För tillfället är det streamingnyckeln vi är intresserad av. Kopiera den.

Gå till OBS och klicka på inställningar i kontrollrutan, välj ”Ström” i vänstermenyn och sen Youtube/Youtubegaming som tjänst. Klistra in streamingnyckeln. Du har nu kopplat samman OBS och Youtube och är redo för att liveströmma.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 8 maj, 2020