Strömma till Facebook Lektion 11

Denna kurs har i huvudsak fokuserat på Youtube som strömmningsmedium, men det går också att strömma till Facebook med OBS.

Klicka på ”Inställningar” i kontrollpanelen, välj ”Ström” och sen ”Facebook Live” i listan.

Klicka på ”Hämta strömnyckel”. En webbläsare startas och du kommer till Facebook. Tryck på den blå knappen ”Skapa live-stream”. Kopiera sen streamnyckeln och klistra in den i OBS. Tryck på ”Verkställ”.

Gå tillbaka till Facebook och bläddra ner för inställningar. Välj om strömmen ska avslutas om det är för dålig uppkoppling, om strömmen ska gå att bäddas in, om den ska tas bort när den är avslutad och om tittarna ska få spola tillbaka i sändningen.

Ute till vänster kan du nu ändra avsändare till en sida du hanterar så att du inte av misstag sänder bibliotekets arrangemang på din egen sida. Du behöver ha rättigheter till sidan i fråga och har du inte det så finns det en lektion om det i vår kurs Liveströmma med mobil och Facebook som du kan titta på.

Välj ”Dela på en sida du hanterar” och välj rätt sida. Ange en titel för din liveström.

Dela på din tidslinje, dela på en sida du hanterar, dela i en grupp.

Välj sen om du ska schemalägga sändningen eller sända live direkt. Väljer du det förstnämnda så publiceras ett meddelande på din sida om att en strömning är planerad.

När du är färdig med dina inställningar så är det bara att börja strömma eller avvakta till rätt tidpunkt om det är en schemalagd ström. Gå till OBS och börja strömma, du bör se en förhandsgranskning av din ström på Facebook om allt funkar som det ska. Tryck på ”Sänd live” nere i vänstra hörnet när du är redo att dra igång.

När du väl är live kan du svara på kommentarer, ställa frågor och göra omröstningar under tiden strömmen pågår.

När liveströmmen är klar väljer du ”Avsluta livesändning” nere i vänstra hörnet. Du får sen en prompt och frågan om du vill att sändningen ska ligga kvar på sidan för att kunna ses i efterhand.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 8 maj, 2020