Installera och bekanta dig med OBS Lektion ett

Vad är OBS?

OBS låter dig fånga och mixa video och ljud i realtid från till exempel externa kameror och mikrofoner, för att sen kunna strömma det vidare till exempelvis Youtube eller spara det på datorn. Programmet låter dig välja mellan ”scener”, vilket kan vara olika kameror eller typer av grafik på bilden, som du enkelt kan växla emellan via anpassade övergångar för att skapa en mer dynamisk liveström. OBS innehåller också en mängd filterfunktioner för färgkorrigering, chromakey (green screen) och ljudfilter för brusreducering och dylikt. Dessa är dock att betrakta som överkurs i detta sammanhang. Det vanligaste användningsområdet idag är troligtvis skärminspelning, och då framförallt i spelsammanhang för liveströmmar på Youtube och speltjänsten Twitch. Vi lär nog återkomma till hur man använder programmet för det. I denna kurs fokuserar jag dock på liveströmmar med kameror för sändning på Youtube.

Teknik

För att kunna liveströmma med flera kameror behöver du en kompatibel kamera. De kameror som har funktionen Live View kommer troligtvis att fungera. Sök på kamerans namn och OBS så kommer du hitta information. Alla typer av webbkameror fungerar utmärkt. Du kan också använda en mobil (Android), men då behöver du använda tjänsten Droidcam som låter dig använda telefonen som en webbkamera.

Kom igång

Ladda ner och installera programmet som finns till Windows och Mac, men också i Linuxversion.

När du sen startar programmet så kommer du eventuellt att mötas av din skärm i en evighetsspegeleffekt, vilket initialt ger ett rätt  förvirrande intryck.

Detta beror på att din skärm är markerad som bildkälla när du öppnar. För att ta bort den och få lite bättre överblick över vad som försiggår markerar du ”Bildskärmskälla” under ”Källor” lite till vänster om ljudinställningarna längst ner på skärmen. Ta bort den genom att trycka på minustecknet. Nu har du inga källor och vill du även få bort den högra skärminspelningsvyn så klickar du på ”Övergång” mitt emellan ”Förhandsvisning” och ”Program”. Så, nu är det lite lugnare för ögonen.

För att komma till studioläget med två bildrutor på skärmen och kunna känna igen dig i mina exempel så trycker du på ”Studioläge” i  kontrollpanelen ute till höger.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 8 maj, 2020