En exempelström: LjudLektion åtta

Det absolut viktigaste i alla former av videosammanhang är att ljudet är vettigt. Du kan ha hur fina bildvinklar och effekter som helst men om man inte hör vad den som pratar säger är allt förgäves.

Om du bara spelar in dig själv och du är i ett tyst rum, bör din mikrofon på datorn fungera helt ok. Du får testa dig fram. När du pratar så bör du se staplarna i ljudmixern röra på sig.

Jag vill dock ha lite bättre ljud, så jag väljer att koppla in hörlurarna med inbyggd mikrofon som jag använder till min telefon och använder den som en typ av mygga. Jag måste dock ändra i inställningarna i OBS så att den väljer att använda det ljudet och inte det från datorns mikrofon. Jag klickar på inställningar i kontrollpanelsrutan och väljer ”Ljud” i vänstermenyn.

Under ”Enheter” väljer jag om skrivbordsljud ska vara av eller på. Jag vill inte att pling från mejlprogrammet ska avbryta så jag inaktiverar dessa. Under ”Mikrofon/extra ljud” ställer jag in min primära ljudkälla. ”Standard” är i mitt fall datorns inbyggda mikrofon så jag väljer istället ”Mikrofon (High Definition Audio Device)”. Som du ser har jag två stycken med samma namn, här får man helt enkelt pröva sig fram vilken som är vilken. Välj en, tryck på ”Verkställ”, och knacka med fingret på dina olika enheter. Du bör nu enkelt kunna utröna vilken som är vilken.

Har du tillgång till någon typ av extern mikrofon så använd gärna den.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 8 maj, 2020