Proffsigare liveströmmar med OBSIntroduktion

Vi har i tidigare kurser visat hur man kan skapa enkla liveströmmar på Youtube och Facebook med enkla medel. Men hur gör man om man vill gå vidare och skapa proffsigare strömmar? Man kanske vill kunna lägga in grafik och bilder? Rörliga element? Växla mellan olika kameror och scener? Bädda in ett chattflöde? Jo, man gör som de flesta som liveströmmar spel på Youtube gör: använder programmet OBS, Open Broadcaster Software. Programmet är gratis och open source och öppnar upp för en mängd möjligheter. Det kan dock upplevas ha ett rätt så brant ingångssteg,  så vi ska i denna kurs göra vårt bästa för att du ska kunna komma igång. Som alltid när det gäller den här typen av verktyg gäller att övning ger färdighet. Genomför några privata testströmmar där du experimenterar med olika funktioner och inställningar för att på så sätt vara väl förberedd och trygg när det är dags att köra live.

Syfte

Syftet med denna kurs är att du ska lära dig hur du kan använda strömningsverktyget OBS för att skapa proffsigare liveströmmar till Youtube och Facebook med flera kameror, ljudkällor, grafik, bilder och text.

Kunskapsmål

Du kommer efter genomgången kurs att

  • känna till hur man kopplar ihop Youtube och Facebook med OBS
  • veta hur man man skapar scener och växlar mellan dem
  • veta hur man lägger till olika källor i form av kameror och ljudupptagning
  • veta hur man lägger in grafik, bilder och text
  • veta hur man använder OBS för att styra sin liveström till Youtube och Facebook.

Upplägg

Kursen är av klassiskt manualstuk med steg-för-steg-genomgångar av olika moment liksom bilder och förklarande videoklipp.

Observera att kursskaparen bytte dator under arbetet med kursen, vilket har lett till varierande kvalitet i de medföljande Youtubefilmerna.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Författare: Ola Nilsson

Publicerad: 8 maj, 2020