Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Om jag vill hitta på själv?

Nu har du testat två helt olika poesigympapass. Men du kan förstås skapa egna pass utifrån konceptet poesigympa. Det gör du genom att själv välja dikter och själv säkra att de är ok att använda för upphovspersoner och rättighetshavare. Om du använder musik måste även den säkras, men det finns en hel del användbar bakgrundsmusik på nätet, till exempel FMA, Free Music Archive. Sen spelar du in filmer precis som vi gjort, lägger in vår logga och donerar materialet till projektet. På det sättet bidrar du till vår bank av poesigympapass som alla poesigympaledare har nytta av.

Det finns också exempel på poesigympaledare som helt enkelt bjudit in en poet som läser sina egna verk högt, ibland med musik, medan ledaren improviserar på en scen intill. Det går förstås också bra att annonsera som poesigympa och behöver inte rapporteras, men kom ihåg att arvodera poeten.

Avslutning

Grattis! Nu vet du vad poesigympa är.

Och vill du bli poesigympaledare är det bara att ta kontakt med oss på biblioteksutveckling@regionsormland.se Det finns cirka 100 utbildade poesigympaledare idag, och vi håller kontakten bland annat via en Facebookgrupp och regelbundna vidareutbildningar.

Irène Karlbom Häll, litteraturutvecklare i Region Sörmland med ett förflutet bland annat som estradpoet, dansare och instruktör för träningsformen Jallabina.

Har uppfunnit poesigympa – bortsett förstås från att det egentligen alltid funnits, sen mänsklighetens begynnelse. Hoppas se den växa och att var och en gör den till sin egen.

Bild: Pierre Pocs