Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

När ska vi använda Perplexity?

Det korta svaret är – alltid!

Det långa svaret är – det finns goda användningsområden både i det inre och det yttre arbetet på ett folkbibliotek, där ett noga avvägt och nyanserat användande både kan förbättra det egna arbetet samt vara till hjälp för biblioteksbesökaren.

Det är dock viktigt att först prata om vilken typ av information du delar med Perplexity. All information som du skriver in i chatten eller som du laddar upp till Perplexity ska vara sådan som inte omfattas av GDPR, upphovsrättsskyddat material eller som inte kan räknas som en offentlig handling. Riktlinjer för hur AI får användas inom svenska organisationer, kommuner eller regioner är någonting som ständigt är under utveckling så var noga med att kolla upp vad som gäller för just platsen där du arbetar. Men om du håller dig till tumregeln att informationen du laddar upp inte får innehålla personuppgifter så har du kommit långt. Det är också värt att nämna att i likhet med många andra företag som utvecklat AI-tjänster eller AI-modeller så  anklagas Perplexity för att ha tränat sina modeller på upphovsrättsskyddat material utan tillstånd. 

Här är några förslag på hur man kan använda Perplexity på ett folkbibliotek

Hjälpmedel vid referensfrågor

Även om antalet referensfrågor har minskat på senare år, förekommer de fortfarande på folkbibliotek. Perplexity kan vara ett värdefullt verktyg för att snabbt hitta relevant och aktuell information när besökare ställer frågor. Bibliotekarier kan använda Perplexity för att:

  • snabbt få en överblick över ett ämne och hitta källor för vidare research
  • få förslag på söktermer för att fördjupa sökningen i andra databaser
  • hitta namnet på boken som låntagaren letar efter.

Den första punkten är den mest grundläggande. Ställ helt enkelt en fråga i valfritt ämne så får du en kort sammanfattning med länkar till vidare läsning. Mycket användbart om du får en fråga från en biblioteksbesökare inom ett ämne som du är helt obekant med.

Den andra punkten fungerar faktiskt både för att få förslag på olika öppna databaser och söktermer du kan använda för att söka på specifika ämnen inom dem. Nu är ju ni som läser detta allesammans fullblodsexperter på att söka i databaser, men om ni nedlåter er till att använda ett hjälpmedel så kan ni snabbt skapa en söksträng som är färdig att kopiera. Här kan ni behöva variera vilket språk ni instruerar Perplexity, beroende på vilken databas ni använder.

Den sista punkten är otroligt användbar. ”Så du letar efter en bok som är blå, handlar om ett brev och författaren heter nånting med gård i efternamn? Inga problem det löser jag.” Instruera Perplexity att du försöker lista ut titeln på en bok och lista sedan all information du har om boken.

Omvärldsbevakning

Perplexity kan vara ett effektivt verktyg för bibliotekets omvärldsbevakning. Bibliotekarier kan:

  • få inköpsförslag inom skönlitterära genrer de inte är så bekanta med
  • hålla sig informerade om nya trender inom biblioteks- och informationsvetenskap
  • bevaka nyheter och händelser som kan påverka bibliotekets verksamhet.

Detta är ett ganska brett område, men låt mig ge några exempel. Låt oss säga att du sitter och ska köpa in ny ungdomslitteratur och du inte har läst en ungdomsbok på flera år. Använd Perplexity för att ta reda på vad som är populärt på BookTok. Vill du veta vad en av de listade böckerna handlar om ställer du helt enkelt följdfrågor. Detta fungerar bäst för skönlitteratur eftersom det publiceras mycket material om det på webben. Det går att använda för facklitteratur också, men då skulle jag dubbelkolla förslagen.

Hade du inte möjlighet att gå på bokmässan i år men är ändå intresserad av vad som hände? Använd Perplexity för att sammanfatta nyhetsrapporteringen och mässans innehåll. 

Behöver du snabbt få en överblick av årets Nobelpristagare? Använd Perplexity för att få en kort biografi samt sammanfattningar av de böcker hen skrivit. Vill du ha mer detaljerad information så undersöker du helt enkelt källhänvisningar som du får.

Faktagranskning av texter

I en tid av desinformation kan Perplexity hjälpa bibliotekarier att:

  • snabbt kontrollera fakta i texter och påståenden
  • kontrollera ursprungskällor till information
  • faktagranska egna texter.

Detta kan du göra på flera olika sätt. Om du vill kontrollera ett påstående eller hävdade fakta i en text kan du ställa samma fråga till Perplexity och jämföra resultatet. Du kan också jämföra textens olika källor och vilka källor Perplexity visar, för att få hjälp att bedöma trovärdigheten. Vill du kontrollera en av källorna i en text kan du helt enkelt be Perplexity att sammanfatta just den här artikeln eller den här boken åt dig och sedan kan du avgöra om du tycker att texten har använt sig av källan på ett trovärdigt sätt. Ett tredje sätt är att ladda upp en text som du själv skrivit och be Perplexity att faktagranska den. Det har jag gjort själv med den här kursen och fått ett par användbara synpunkter.

Samarbete via Spaces

Perplexitys funktion Spaces kan användas för gemensamt arbete på biblioteket. Bibliotekarier kan:

  • skapa gemensamma samlingar av information kring specifika ämnen eller projekt
  • dela research och sökresultat med kollegor
  • sammanställa informationspaket för besökare eller studiegrupper.

Låt oss säga att du och ett antal kollegor befinner er i uppstartsprocessen av ett projekt. Ni behöver samla in information och studier inom ett aktuellt ämne. Då kan man enkelt skapa en space och sedan samla all information på ett ställe som är enkelt att hitta och interagera med. Om ni använder Perplexity i ert referensarbete med biblioteksbesökare så kan ni också skapa en space som ni väljer att göra offentlig (det finns en inställning för det när ni skapar en ny space) och sedan skickar ni länken för denna space till besökaren. Har man betalversionen får man tillgång till en funktion där man kan exportera svaren från Perplexity i PDF format.

Stöd för programverksamhet

Perplexity kan vara ett värdefullt verktyg när biblioteket planerar och genomför programverksamhet:

  • Hitta inspiration och idéer till nya program.
  • Researcha bakgrundsinformation inför föreläsningar eller workshops.
  • Sammanställa faktaunderlag för diskussionsgrupper.

Behöver du inspiration till bibliotekets programverksamhet? Varför inte fråga Perplexity vad andra svenska folkbibliotek har för programverksamhet? Eller kanske ta och blicka utåt och fråga vad andra offentliga bibliotek i världen har för verksamhet. Behöver du snabbt sammanställa lite information inför ett författarbesök eller hitta lämpliga diskussionsfrågor till din bokcirkel? Ta hjälp av Perplexity för att sammanfatta boken åt dig samt ge förslag på lämpliga frågor. Passa också på att be den sammanställa information om författaren.

Jag tror att du börjar få en aning nu om potentialen. Det här är ju bara ett litet smakprov på olika områden där du kan underlätta ditt arbete med Perplexity. Utöver det så är det egentligen bara din fantasi som sätter gränser.