Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Resurser och vidare läsning med anknytning till öppen vetenskap

I denna lektion ger vi den som är extra intresserad lite mer kött på benen kring en rad policydokument som handlar om öppen vetenskap. Flera av de här policydokumenten fokuserar på hur vetenskapssamhället bör öppna upp sina vetenskapliga processer, men det kan ändå vara intressant för bibliotek att ta del av dem för att få en bättre förståelse för hur forskarvärlden ser på öppen vetenskap.

Öppen vetenskap: Nationella riktlinjer för öppen vetenskap

År 2024 tog Kungliga biblioteket på uppdrag av regeringen fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. De nationella riktlinjerna pekar ut nyckelaktörer och identifierar gemensamma mål och prioriteringar. I riktlinjerna är öppna metoder ett eget område (alltså beskrivning av till exempel arbetsflöden och beräkningsmodeller) och visar tydligt att forskningsinfrastruktur är central för hur och i vilken omfattning öppen vetenskap ska kunna genomföras. 

KB: Nationell riktlinjer för att främja öppen vetenskap

Öppen vetenskap i forskningspropositionen

I en svensk kontext sattes begreppet öppen vetenskap på kartan i och med forskningsproposition 2016/17:50, där man beskrev öppen vetenskap som ”en process där forskningen närmar sig det omgivande samhället, bl.a. genom att forskningsresultat görs öppet tillgängliga och där det omgivande samhället och medborgarna blir mer delaktiga i forskningen”. 

I propositionen riktade man in sig på vetenskapliga publikationer, konstnärliga verk och forskningsdata. Man satte upp följande mål  ”Målbilden är att en omställning till öppen tillgång till forskningsresultat inklusive vetenskapliga publikationer, konstnärliga verk och forskningsdata bör vara genomförd fullt ut senast inom tio år.”

Även den senare forskningspropositionen, (20/21:60), tog upp öppen vetenskap och i synnerhet öppen tillgång till publikationer och data. 

Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft Prop. 2016/17:50

Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige Prop. 2020/21:60

Öppen vetenskap: SUHF:s färdplan

Lärosätenas samarbetsförbund, SUHF, har tagit fram en mycket inflytelserik färdplan för öppen vetenskap med tillhörande vägledning för implementering. Färdplanen har också uppdaterats. Fokus ligger på att stödja lärosätena i att aktivt arbeta med att öppna upp publikationer, data och lärresurser. 

Öppen vetenskap: Unescos rekommendationer

Unesco tog 2021 fram en rekommendation för öppen vetenskap. I rekommendationen fokuserar man främst på att det vetenskapliga arbetet ska vara inkluderande och lätt att använda. Utmärkande är också att man rekommenderar att många olika aktörer ska vara involverade i processen, inte minst ursprungsfolk. Man tar också specifikt upp den digitala klyftan och öppen vetenskap. 

Unescos rekommendation för öppen vetenskap

Sammanfattning

I den här lektionen har fyra olika policydokument med inriktning på öppen vetenskap kort introducerats. Tre av dem är framtagna i en svensk kontext. Policydokumenten har lite olika fokus och riktar sig mot olika aktörer. Gemensamt för dem är att de synliggör vilka prioriteringar och satsningar som olika aktörer gör och bidrar till en förståelse för vad olika intressen ser som viktigt kring öppen vetenskap och varför det är relevant att arbeta med detta.

Diskussionsfråga

Bör vi ta upp något av de här dokumenten internt för diskussion? Vilket är mest givande från folkbibliotekens perspektiv?