Licenstyp: ©

Författare: Jonas Nilsson

Publicerad:

Modulära syntar från börjanIntroduktion

Med modulära syntar bygger du den synt du vill ha genom att själv koppla ihop moduler med kablar. En modul skapar en ljudvåg, en annan kontrollerar volymen, en tredje tonhöjden och så vidare. Det innebär en stor frihet som kan vara fascinerande men som samtidigt kräver kunskap. Därför kan modulära syntar kännas svåra att komma igång med.

Historiskt sett har modulära syntar också varit en dyr affär eftersom det krävs ett antal moduler för att uppnå friheten och varje modul har kostat en del. Numera finns det billigare hårdvarumoduler men framför allt finns det modulära syntar i datorn som inte ruinerar dig.

I den här kursen använder jag VCV Rack, ett kostnadsfritt modulärt system som dessutom är ”open source”. Det finns till macOS, Windows och Linux och har ett rejält stort bibliotek av kostnadsfria moduler att installera. Eftersom VCV Rack efterliknar hårdvarusystem är det också bra att börja med.

Ett antal moduler med knappar, rattar och sladdar.

Syfte

Syftet med kursen är att ge dig grundläggande kunskaper om ljud och modulära syntar så att du själv kan börja skapa dina egna ljud.

Kunskapsmål

Du kommer efter genomgången kurs att

  • känna till viktiga begrepp som har med modulära syntar att göra
  • känna till de viktigaste funktionerna i VCV Rack
  • känna till viktiga moduler i VCV Rack
  • veta hur du skapar enkla ljud i VCV Rack.

Upplägg

Kursen består huvudsakligen av en liveström från YouTube på ungefär 1 timme och 30 minuter. Till strömmen hör också en ordlista med förklaringar till några av de viktigaste begreppen som används.

Om du loggar in kan du spara dina framsteg och få personligt rekommenderade kurser.

Licenstyp: ©

Författare: Jonas Nilsson

Publicerad: