Gå direkt till kursmenyn Gå direkt till innehållet

Namnet på din enhet – en tyst megafon

När du tänker på vad din data avslöjar om dig för andra så kanske det inte verkar som en så stor grej: vem bryr sig om att du gillar countrymusik, att du köper fler skor än du behöver eller att du gärna planerar din semester ett år i förväg?

Problemet är vad som händer med din data när den samlas in. Över tid går det att urskilja intima digitala mönster: dina vanor, hur du rör dig, dina relationer, preferenser, åsikter och hemligheter kan avslöjas för personer som analyserar och tjänar pengar på datan, såsom företag och datamäklare (företag som säljer datan vidare).

Du kanske vid något tillfälle ”döpt” din telefon för Wi-Fi, Bluetooth eller med ditt namn. Det betyder att “Majas telefon” är vad som syns för ägaren av Wi-Fi-nätverket och, om din Bluetooth är påslagen, för alla i närheten som också har sin Bluetooth påslagen.

Du skulle förmodligen inte ropa ut ditt namn när du går in på ett kafé, en restaurang eller en flygplats, och det borde inte din telefon heller göra. Det är enkelt att byta namn på telefonen till någonting mindre personligt identifierande men fortfarande unikt. 

Testa att byta namn på din telefon! Beroende på vilket märke och vilken årgång du har på din telefon så kan det se lite olika ut. För att hitta de mest aktuella instruktionerna för din telefon så testa att göra en sökning på “byta namn på (+ telefonens märke)”.

Android-prompt: Telefonens namn

Bilden är en skärmdump på Digiteket-Olas telefon som visar inställningen där det går att byta enhetens namn.